nieuws

Duitse podcast over Nederlandse literatuur

Kopje Koffie #19: Toine Heijmans

3 juli 2023

Te gast in de negentiende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: schrijver én klimliefhebber Toine Heijmans. Katharina Borchardt gaat met hem in gesprek over de vertaling van zijn roman Zuurstofschuld (Uitgeverij Pluim, 2021), dat in maart 2023 in het Duits werd gepubliceerd door Mairisch Verlag als Der unendliche Gipfel, vertaald door Ruth Löbner.

Zuurstofschuld vertelt het verhaal van een vriendschap tussen Lenny en Walter Welzenbach, de hoofdpersoon van de roman. Samen vormen ze een touwteam, trainen hard, bedwingen de bergen en verhuizen naar Zwitserland. Terwijl Lenny’s leven uiteindelijk een andere wending neemt en hij terugkeert naar Nederland, blijft Walter trouw aan het bergbeklimmen. Hij wordt een gevierd alpinist, maar leeft zijn leven in grote eenzaamheid en stelt zichzelf tot het einde herhaaldelijk bloot aan talloze gevaren. Toine Heijmans beschrijft een onverbiddelijke wereld en verzorgt spannende excursies naar bekende bergbeklimmers. Een roman over vrijheid en vriendschap, stormen en lawines en de gevolgen van ingrijpende beslissingen. “Het gaat over wat de bergen met de mens doen, en wat de mens met de bergen doet”, vertelt Heijmans.

Zuurstofschuld is niet alleen naar het Duits, maar ook naar het Frans vertaald. Meer informatie is te vinden in de vertalingendatabase.

Luister naar deze aflevering van Kopje Koffie via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music en Deezer, of via de site van het Nederlands Letterenfonds.

Kopje Koffie podcast De Nederlandse Ambassade in Berlijn en het Nederlands Letterenfonds produceren in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen de nieuwe boekenpodcast Kopje Koffie, voor Duitstalige lezers en luisteraars. Nederlandse auteurs met een nieuwe vertaling in het Duits komen aan het woord en vertellen over hun werk en schrijven. De podcast is een verkenning van het literaire landschap van de Lage Landen, en de ideale voorbereiding op 2024, wanneer Nederland en Vlaanderen gastlanden zullen zijn op de Leipziger Buchmesse.

Meer informatie

Vorige afleveringen van de podcast