nieuws

Constantijn Huygens-prijs 2023 voor Anjet Daanje

28 juni 2023

De Constantijn Huygens-prijs, de jaarlijkse literaire oeuvreprijs, is toegekend aan Anjet Daanje. Sinds haar debuut in 1993 heeft Daanje gebouwd aan “een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent”, aldus de jury. Aan de prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden.

Anjet Daanje publiceerde tien romans en heeft daarnaast filmscenario’s, gedichten en korte verhalen geschreven. Voor haar recentste roman Het lied van ooievaar en dromedaris (uitgeverij Passage) won Daanje zowel de Boekenbon Literatuurprijs 2022 als de Libris Literatuur Prijs 2023.

Voor elk van haar laatste vier romans, Delle Weel (2011), jl. (2016), De herinnerde soldaat (2019) en Het lied van ooievaar en dromedaris (2022) ontving Anjet Daanje een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties. Van deze laatste twee zijn momenteel diverse buitenlandse vertalingen in voorbereiding.

De jury van de Constantijn Huygens-prijs 2023 bestaat uit Aad Meinderts (voorzitter), Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. De prijs wordt op zondag 21 januari 2024 uitgereikt door Het Literatuurmuseum in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited in Den Haag.

Zie ook