agenda

Behrouz Boochani als WiR in Nederland

23-27 juni 2023

De Koerdisch-Iraanse auteur Behrouz Boochani kwam afgelopen maand voor het eerst naar Europa. Van 23 tot en met 27 juni verblijft hij op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam.

In 2013 probeerde de Koerdische dichter, journalist, mensenrechtenactivist en filmmaker Behrouz Boochani (Ilam, 1983) te vluchten naar Australië. Hij werd opgepakt op zee en naar het eiland Manus gevlogen, waar hij illegaal gevangen werd gezet in wat wel de ‘Australische goelag’ of het ‘Australische Guantanamo’ is genoemd. Zijn verblijf op het eiland duurde tot september 2019, ook al werd het detentiecentrum al in 2017 gesloten.

Tijdens zijn gevangenschap smokkelde Boochani zijn verhaal via tekstberichten op zijn telefoon van het eiland. Het resulteerde in het boek No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison, dat in het Nederlands is vertaald als Alleen de bergen zijn mijn vrienden. Verslag vanuit de Manus-gevangenis. Het is een getuigenis en een aanklacht. Een even snoeihard als poëtisch ooggetuigenverslag. Een aangrijpend relaas van jarenlange opsluiting en ballingschap.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden is bekroond met diverse literaire prijzen en in het Nederlands vertaald door Irwan Droog voor Uitgeverij Jurgen Maas.

Afgelopen maand was Boochani al op vele podia in Nederland en Vlaanderen met lezers en belangstellenden in gesprek gaan over Alleen de bergen zijn mijn vrienden, onder meer bij ILFU (Utrecht), Passa Porta en De Balie, tijdens een optreden met Mohamedou Ould Slahi, die tot eind 2023 schrijversresident is in het programma Amsterdam Vluchtstad van het Letterenfonds.

Zie ook

Lees meer over de Amsterdamse schrijversresidentie.