nieuws

Alara Adilow wint C. Buddingh’-prijs 2023

12 juni 2023

Alara Adilow heeft met haar bundel Mythen en stoplichten (Prometheus) de C. Buddingh’-prijs 2023 gewonnen. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar werd bekendgemaakt op zondag 11 juni tijdens het 53e Poetry International Festival in Rotterdam.

‘Een bundel die een universum schept dat woekert, krimpt, sterft en zichzelf opnieuw uitvindt. Een fabelachtig debuut, waarin elk gedicht bol staat van de prachtige regels’, aldus de jury, bestaande uit voorzitter Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem.

Alara Adilow ontving op basis van Mythen en stoplichten in 2022 een eerste werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties. In maart dit jaar won Mythen en stoplichten de Herman de Coninckprijs 2023.

De andere genomineerden waren:

  • Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido)
  • Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus)
  • Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact)

C. Buddingh’-prijs

Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs streeft het Poetry International Festival ernaar meer aandacht te genereren voor de meest getalenteerde nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Eerdere winnaars zijn onder andere Radna Fabias (2018), Marieke Lucas Rijneveld (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (1999).

Zie ook