agenda

Writer in residenceprogramma 2023

Paul Tran als WiR in Nederland

1-22 juni

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt dichter Paul Tran (Verenigde Staten, 1992) als writer in residence in Amsterdam. Tran zal van 1 tot 22 juni 2023 in de schrijversresidentie verblijven op uitnodiging van het Letterenfonds en Poetry International, waar hen zal optreden tijdens het jaarlijkse poëziefestival.

Met hun debuutbundel All the Flowers Kneeling (2022, Penguin) wist Paul Tran indruk te maken op de Amerikaanse poëziewereld. De bundel, waarin Tran onder meer intergenerationeel trauma, misbruik en Amerikaans imperialisme onderzoekt, werd zeer goed ontvangen. Tran is met diens indrukwekkende optredens al meer dan tien jaar een geliefde slam poetry artiest. Hun werk is onder meer gepubliceerd in The New York Times, The New Yorker en Best American Poetry. Tran ontving de Discovery/Boston Review Poëzieprijs en deed fellowships bij Poetry Foundation en de Universiteit van Stanford. Naast diens werk als dichter doceert Tran Engels en Aziatisch-Amerikaanse studies aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Tijdens hun verblijf zal Tran, naast diens optredens tijdens Poetry International, werken aan een tweede poëziebundel. Deze bundel onderzoekt wat het betekent om een tweede kans te krijgen. Tran laat zich inspireren door diens moeder die in 1989 als Vietnamese vluchteling in de Verenigde Staten aankwam, en door hun eigen coming out als queer en transgender. In deze bundel richt Tran zich opnieuw op gewone mensen die buitengewone keuzes maken. Tran zal gebruikmaken van de nieuwe omgeving om te begrijpen hoe het is om ergens opnieuw te beginnen, zoals hun moeder die zich destijds in Californië vestigde.

Optredens Paul Tran

De voertaal van alle lezingen is Engels.

Zie ook

Lees meer over de Amsterdamse schrijversresidentie.