nieuws

Het lied van ooievaar en dromedaris bekroond

Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

9 mei 2023

Op maandag 8 mei is bekendgemaakt dat Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) de 30ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury omschreef het boek als een ‘roman van internationale allure die grens- en genre-overstijgend is’. Het boek kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

De jury, in aanwezigheid van de staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu, overhandigde de prijs van € 50.000 en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boon, in Felix Meritis te Amsterdam aan Daanje.

Uit het juryrapport:

Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ‘als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is.

Naast Het lied van ooievaar en dromedaris waren de volgende titels genomineerd:

  • Man zonder rijbewijs van Oek de Jong, Atlas Contact
  • Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker, Koppernik
  • Overal zit mens van Yves Petry, Das Mag
  • De gebeurtenis van Peter Terrin, De Bezige Bij
  • Tussentijds van Peter Zantingh, Das Mag

De Libris Literatuur Prijs wordt ieder jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury bestond uit voorzitter Beatrice de Graaf, Yannick Dangre, Margot Dijkgraaf, Mira Feticu en Lies Schut.

Het lied van ooievaar en dromedaris

Het lied van ooievaar en dromedaris (uitgeverij Passage) is de tiende roman van Anjet Daanje, die vorig jaar doorbrak met De herinnerde soldaat. Het verhaal draait om de jonggestorven negentiende-eeuwse schrijver Eliza May Drayden, een hoofdpersonage dat losjes op Emily Brontë is gebaseerd. De lezer leert Drayden in elf verhalen kennen via de levens van anderen, en via biografieën en artikelen over haar. De roman kwam, net als veel van Daanjes eerdere boeken, tot stand met een beurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Afgelopen najaar werd het boek ook opgenomen in de New Dutch Fiction-brochure van het Letterenfonds en onder meer op de Frankfurter Buchmesse onder de aandacht gebracht van internationale uitgeverijen. Franse en Italiaanse vertalingen zijn in voorbereiding.

Lees ook