nieuws

Annet Huizing wint Premio Cento

8 mei 2023

Kinderboekenschrijver Annet Huizing is de winnaar van de Premio di Letteratura per Ragazzi ‘Fondazione Cassa di Risparmio di Cento’ 2023, de prijs voor het beste oorspronkelijke of vertaalde Italiaanse kinderboek. Ze ontving de prestigieuze ‘Premio Cento’ of ‘Cento-prijs’ voor Het Pungelhuis (Lemniscaat, 2020), vertaald in het Italiaans door Anna Patrucco Becchi als La casa del contrabbandiere (La Nuova Frontiera, 2022).

Het is het tweede jaar op rij dat een Nederlands kinderboek de Premio Cento wint – vorig jaar was dat Anna Woltz met Mijn bijzonder rare week met Tess, ook in vertaling van Becchi.

Het Pungelhuis

Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

‘Een roman van grote originaliteit en stijl waarin de stemmen van de personages met elkaar verweven zijn tot een stilstaand landelijk portret dat gedwongen wordt om in het reine te komen en vrede te sluiten met hun verleden, voor een nieuwe toekomst die beschikbaar is voor nieuwe generaties,’ aldus de jury van de Premio Cento.

De Italiaanse vertaling van Het Pungelhuis is ondersteund door het Nederlands Letterenfonds met een Translation Grant.

Bekijk een video van Annet Huizing over Het Pungelhuis:

Nederlandse jeugdkunsten in Italië

De winst van Annet Huizing is in lijn met de opvallende populariteit van Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur in Italië de laatste jaren. FuturoPresente, een internationale campagne die de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten in Italië op de kaart zet, draagt hier aan bij. In het kader van dit programma presenteert een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers zich aan het Italiaanse publiek en professionals. FuturoPresente is een programma van het Nederlands Letterenfonds, Fonds Podiumkunsten, See NL, Fonds voor Cultuurparticipatie samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië.

Links