Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.
Babs Gons. Foto © Bianca Sistermans.
Het selectiecomité roemt Gons als “een van de meest aansprekende dichters die Nederland nu heeft, met een stem vol vuur, brandend en warm, zowel op het podium als op papier. Ze is een dichter die bevlogen en betrokken woorden weet te geven aan wat er leeft in deze tijd, in een samenleving die zij vol overtuiging bij de poëzie betrekt”.
Babs Gons vergaarde bekendheid als aanjager van de Nederlandse podiumpoëzie. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso en was medeoprichter en artistiek leider van productiehuis Poetry Circle Nowhere.
Haar muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon werd meermaals ondersteund door het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies literaire activiteiten. Momenteel werkt Gons aan een eerste verhalenbundel bij Atlas Contact, waarvoor ze subsidie van het Letterenfonds ontving via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.
De Dichter des Vaderlands
De Dichter des Vaderlands werd in 2000 in het leven geroepen op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin, Tsead Bruinja en Lieke Marsman. De Dichter des Vaderlands wordt financieel mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Lezen, begeleiding en coördinatie zijn in handen van de Stichting Dichter des Vaderlands.