nieuws

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen bekroond

12 april 2023

De Woutertje Pieterse Prijs, de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek, gaat naar Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van schrijver Bibi Dumon Tak en illustrator Annemarie van Haeringen. Het duo ontvangt een geldprijs van € 15.000.

‘Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren,’ aldus de jury, bestaande uit Abdelkader Benali (voorzitter), Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Susan de Loor en Annemarie Terhell.

In Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Shortlist

De andere titels op de shortlist waren Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld en Djenne Fila, Ik ben hier! van Joke van Leeuwen, Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers en Sarah van Dongen, Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom en Sophie Pluim, en Patroon van Marco Kunst. De genomineerden ontvangen 1000 euro per boek.

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda is door het Nederlands Letterenfonds ondersteund met een productiebeurs via de regeling Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur, eind 2023 opgevolgd door de regeling Productiekosten bijzondere uitgaven.

Links