nieuws

Laat Nederlandse en Vlaamse lezers met elkaars literatuur kennismaken

Ken je buren

15 juli 2013

Hoe goed kennen Nederlandse en Vlaamse lezers elkaars schrijvers? Onder de titel Ken je buren trekken zes auteursduo’s, telkens bestaande uit een Vlaamse en een Nederlandse schrijver, langs verschillende manifestaties en boekhandelspodia in Vlaanderen en Nederland. De tournee vindt plaats van vrijdag 30 augustus t/m zaterdag 7 september 2013 en brengt de rijkdom van de Nederlandstalige literatuur bij een breed lezerspubliek onder de aandacht.

Elk duo gaat op zoek naar wat hen bindt, verbaast of uitdaagt, over de grenzen heen.

Dimitri Verhulst en Anna Enquist

Dimitri Verhulst gaat in gesprek met Anna Enquist.

Roderik Six en Ilja Leonard Pfeijffer

Roderik Six presenteert Ilja Leonard Pfeijffer en vice versa.

Mustafa Stitou en Herman Leenders

Dichters Mustafa Stitou en Herman Leenders brengen elkaars poëzie.

Sylvia Vanden Heede - Thé Tjong-Khing - Bibi Dumon Tak

Sylvia Vanden Heede toert in Nederland met Vos & Haas-tekenaar Thé Tjong-Khing, in Vlaanderen met jeugdschrijfster Bibi Dumon Tak.

Jaap Blonk en Wide Vercnocke.jpg

Sound poet Jaap Blonk brengt een soundtrack bij striptekenaar Wide Vercnocke.

Thomas Decreus en Rutger Bregman

Thomas Decreus en Rutger Bregman discussiëren over de toekomst van de vooruitgang.

De Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren brengen hiermee een staalkaart van Vlaanderens en Nederlands finest bij elkaar. De duo’s zorgen voor het nodige burengerucht in een boeiende mix van literaire genres en leeftijden. Illustrator, kinder- en jeugdauteur, striptekenaar, dichter, klankperformer, non-fictie- of proza-auteur: in Ken je buren nemen oude rotten en aanstormend talent het voor elkaar op. Ze stellen elkaars werk aan het publiek voor en gaan op zoek naar grensoverschrijdende verwantschappen. Presentator Friedl’ Lesage leidt het programma in Vlaanderen in goede banen, Jeroen van Kan doet hetzelfde in Nederland.

Op 30 en 31 augustus en op 1 september toert Ken je buren van Middelburg (De Drvkkerij) via Amsterdam (Manuscripta, tijdens de Uitmarkt) naar Rotterdam (Boekhandel Polare). Op 6 en 7 september houdt Ken je buren halt in Vlaanderen in de boekhandels Passa Porta (Brussel), het Poëziecentrum (Gent) en De Groene Waterman (Antwerpen). Ken je buren sluit af met een middagprogramma tijdens de Antwerpse Boekenbeurs.

Het volledige programma van Ken je buren vindt u hier (pdf).

Over de Nederlandse Taalunie

De Nederlandse Taalunie is een verdragsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken. Het werk van de Nederlandse Taalunie is erop gericht ervoor te zorgen dat wie Nederlands gebruikt of leert, daarvoor op alle mogelijke steun kan rekenen.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland. Het Fonds is in 2010 ontstaan uit een fusie tussen het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Fonds voor de Letteren.

Over het Vlaams Fonds voor de Letteren

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) is een Vlaamse Openbare Instelling, actief sinds 1 januari 2000. Het VFL steunt de Nederlandstalige letteren en de vertaling in en uit het Nederlands van literair werk in de brede zin van het woord.

Meer informatie

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]