nieuws

Twaalf talenten geselecteerd

Slow Writing Lab VIII

9 februari 2023

Twaalf schrijftalenten, met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding, krijgen dit jaar in het Slow Writing Lab alle ruimte om zich te ontwikkelen. In de afgelopen zeven jaar is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject dat makers uit het hele Nederlandse taalgebied de kans biedt hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren.

De talenten voor de achtste editie van het Slow Writing Lab zijn met ondersteuning van Literatuur Vlaanderen geselecteerd door de kunstvakopleidingen Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen en Schrijven van RITCS Brussel, door Mama’s Open Mic, Poetry Circle Nowhere en El Hizjra en door de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ in Arnhem, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met wie het Nederlands Letterenfonds in 2015 het Slow Writing Lab heeft opgericht om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen.

Eerste rij: Houda Bibouda, Tine Decraemer, Stan Frijsinger (foto: Stef Hulskamp), Hasan Gök (foto: Jassir Jonis). Tweede rij: Mila Haak (foto: Gordon Meuleman), Wietse Leenders (foto: Willemijn Bussink), Sefora Sam (foto: Caro Van De Looverbosch), Joachim Schoones. Derde rij: Tine Tabak, Mona Thijs, Emma Wiersma, Sumai Yahya.

Deelnemers editie VIII

De twaalf deelnemers aan het Slow Writing Lab 2023 zijn: Houda Bibouda, Tine Decraemer, Stan Frijsinger, Hasan Gök, Mila Haak, Wietse Leenders, Sefora Sam, Joachim Schoones, Tine Tabak, Mona Thijs, Emma Wiersma en Sumai Yahya. Op slowwritinglab.nl is van elk van hen een korte biografie te vinden.

Zij werken een jaar lang aan een persoonlijk creatief onderzoek onder begeleiding van het Letterenfonds, de betrokken opleidingen en Michiel Koelink (docent Time Based Media, Art Sciences en Game Design bij de bachelor en master van de Academie Minerva en Hanze Hogeschool Groningen). De talenten starten met een individueel ontwikkeltraject: zij kiezen zelf hun onderwerp of thema en stellen een programma op. Een procescoach begeleidt hen daarin. De betrokken coaches zijn Ditteke Mensink, Nienke Eijsink en Marthe Zeevenhooven. Voor dit individuele ontwikkeltraject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast biedt het Lab maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses.

Voorgaande edities

Aan de zeven eerdere edities van het Slow Writing Lab namen 62 talenten deel, onder wie Lisa Weeda, Martin Rombouts en Simone Atangana Bekono. De namen en biografieën van alle oud-deelnemers zijn te vinden op de website van het Slow Writing Lab.

De deelnemers aan de zevende editie van het Slow Writing Lab hebben voor hun eindpresentatie in januari 2023 een boekje gemaakt waarin ze hun werk presenteren, Hechtingen. Uitgeverijen, literaire festivals en tijdsschriften die dit willen ontvangen kunnen een gratis exemplaar aanvragen op post@letterenfonds.nl of afhalen op het Nederlands Letterenfonds.