nieuws

Writer in residenceprogramma 2023

Max Greyson als WiR in Nederland

7 februari 2023

Dichter, performer en theatermaker Max Greyson is in februari als writer in residence in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Hij werkt tijdens zijn verblijf aan twee projecten: een nieuwe gedichtenbundel, De dramaturgie van het loslaten, en een muziektheatervoorstelling.

Foto © Koen Broos

Max Greyson (België, 1988) werkt als schrijver zowel op papier als op het podium. Hij treedt al meer dan tien jaar door heel Europa op als spoken word performer, onder meer in internationale muziektheatervoorstellingen van Roots & Routes en Un-Label. In 2015 werd hij vice-kampioen Poetry Slam in Nederland. Bij De Arbeiderspers publiceerde hij de geëngageerde bundel Waanzin went niet (2016) en Et alors (2019), een onderzoek naar moedertaal, balancerend op de raaklijn van het Frans en het Nederlands. Zijn debuut werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs, voor het gedicht ‘Onscherp’ ontving hij de Melopee Poëzieprijs. In 2019-2020 was Greyson als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij een artistiek onderzoek opzette over de integratie van audiodescriptie in muziektheater. In 2021 verscheen zijn eerste roman, Een waarschijnlijk toeval, een verhaal over een man die zijn zin in sigaretten verliest omdat hij zijn geloof in de liefde heeft hervonden.

Tijdens zijn schrijfresidentie zal Greyson de laatste hand leggen aan zijn nieuwe gedichtenbundel De dramaturgie van het loslaten. Daarnaast werkt hij aan het script van Portici: een hedendaags theaterstuk met tekst, dans en muziek dat losjes is gebaseerd op een opera van Daniel Auber. De opvoering van zijn La Muette de Portici (De stomme van Portici) ontketende destijds in 1830 de Belgische Revolutie. De hedendaagse Portici van Greyson, Silence Radio en Muziektheater Transparant gaat in november 2023 in première in Antwerpen.

Schrijversresidentie Amsterdam

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl

Links