nieuws

Tom Hofland wint BNG Bank Literatuurprijs

12 januari 2023

De BNG Bank Literatuurprijs, de prijs voor jong schrijverstalent, gaat dit jaar naar Tom Hofland voor zijn roman De menseneter. De jury prijst de laureaat om zijn unieke stijl, zijn vormexperiment, zijn gevoel voor humor en zijn originaliteit. Medegenomineerde Luuk Imhann won met zijn roman Loutering de publieksprijs.

‘In zijn absurdistische gothic novel De menseneter laat Tom Hofland zien hoe de zakelijke instelling “efficiency boven alles” uit de hand kan lopen, maar ook hoe liefde hoop geeft, tegen de klippen op. De roman is een aanklacht tegen de ontmenselijking in het bedrijfsleven, mét gevoel voor humor. […] De roman is zowel tragisch door het menselijke leed, als bijzonder grappig door de geestige dialogen en absurdistische wendingen die het verhaal steeds neemt. Binnen het schema van het genre, weet Hofland de lezer steeds opnieuw te verrassen. Hij is origineel en beschikt over een rijke verbeelding. Dat is een verademing in een literair klimaat waarin het vooral autofictie is wat de klok slaat,’ aldus de jury, bestaande uit Pieter Jeroense (voorzitter), Dieuwertje Mertens, Esther Op de Beek en Arie Storm.

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1980 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie in 2022 een nieuw boek verschenen is. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 en een sculptuur verbonden.

Publieksprijs

De Lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, koos Luuk Imhann als winnaar. Deze prijs behelst een verblijf van een maand naar keuze in het Roland Holsthuis te Bergen. Het Roland Holsthuis wordt beheerd door het Nederlands Letterenfonds en het Bert Schierbeekfonds.

Tom Hofland ontving voor het schrijven van De Menseneter een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Zie ook