nieuws

Tijs Goldschmidt wint P.C. Hooftprijs

21 december 2022

De P.C. Hooft-prijs 2023, voor beschouwend proza, is toegekend aan schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de viering van 75 jaar P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. De jury roemt de “essayist pur sang” om zijn buitengewoon diverse oeuvre en om zijn taal.

‘Hij schrijft nooit zomaar een populair-wetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur. Hij formuleert elegant en bedachtzaam, is een meester van de lichte ironie en zijn formuleringen zijn helder belijnd, zichtbaar zorgvuldig gecomponeerd en van een soepele talige muzikaliteit. Als essayist is hij een verteller die weet dat de inhoud en vorm hand in hand gaan en hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden,’ aldus de jury, bestaande uit Sinan Çankaya, Maxim Februari, Mirjam van Hengel (voorzitter), Daniël Rovers en Sana Valiulina.

Tijs Goldschmidt (1953) promoveerde op het onderzoek naar cichliden in het Victoriameer, maar besloot zich vanaf 1993 volledig op schrijven te richten. Zijn boek Darwins hofvijver, waarin hij het persoonlijke en wetenschappelijke met elkaar verweeft, is in diverse landen uitgebracht. Daarna publiceerde hij vele essays, gebundeld in onder andere Oversprongen, Kloten van de engel en Vis in bad.

Zijn recentste boek Wolven op het ruiterpad won in 2022 de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. Hiervoor ontving Goldschmidt subsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Zie ook