agenda

Writer in residence: Ronelda S. Kamfer

16 apr-28 mei 2012

De Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda S. Kamfer verblijft van 18 april tot 25 juni 2012 als writer in residence in Amsterdam. In mei verschijnt bij uitgeverij Podium de Nederlandse vertaling van haar tweede gedichtenbundel: Santenkraam. Kamfer werkt tijdens de residentieperiode aan haar derde bundel en, samen met haar man, striptekenaar en illustrator Nathan Trantraal, aan een graphic novel.

Wie Kamfer wil horen voorlezen of een interview met haar wil bijwonen kan in Amsterdam op veel data terecht: op maandag 23 april bij de Globaliseringslezing ‘De ware kosmopolieten komen uit Afrika’ in Felix Meritis, op dinsdag 8 mei in het Bijlmerparktheater en op woensdag 6 juni samen met o.a. Adriaan van Dis in De Balie. Ten slotte zal ze ook bijdragen leveren aan enkele literatuurcolleges aan de Vrije Universiteit.

Ronelda Sonnet Kamfer (1981) bracht haar vroege jeugdjaren door op een appelboerderij in het plattelandsstadje Grabouw in de provincie Overberg, Zuid-Afrika. Haar grootouders van moederszijde waren daar in dienst als landarbeiders. Zelf zegt ze dat deze periode van grote invloed is geweest op haar werk als dichteres:

“Ik groeide op tussen mensen die niet konden lezen of schrijven, maar die wel de prachtigste verhalen vertelden. Deze verhalen draag ik nog steeds bij me, ze beïnvloeden mijn schrijfwerk enorm.”

Kamfer begon als puber voor het eerst gedichten te schrijven, een vriend zag dat er op zijn universiteit een poëziewedstrijd werd gehouden en stuurde stiekem een paar van haar gedichten naar de jury. Een paar maanden later kreeg Kamfer een telefoontje dat ze had gewonnen en dat haar werk was geselecteerd voor een bundel genaamd Nuwe Stemme 3. De samenstellers van deze bundel waren dichters Antjie Krog en Alfred Schaffer. Krog werd Kamfer’s mentor en Schaffer zou later haar eerste eigen prijswinnende bundel Noudat Slapende Honde (2008) in het Nederlands vertalen. Haar tweede bundel Grond/Santekraam verscheen in 2011, de Nederlandse vertaling werd wederom verzorgd door Schaffer en verschijnt binnenkort bij Uitgeverij Podium.

In de SLAA nieuwsbrief staat het volgende te lezen over Kamfer: “Kamfer staat in een lange traditie van sterke Afrikaanse dichteressen: Elisabeth Eybers, Ingrid Jonker, Sheila Cussons, Wilma Stockenström en Antjie Krog. Haar gedichten zijn - binnen de Zuid-Afrikaanse context, maar zeker ook daarbuiten - grensverleggend, onthutsend, aangrijpend en zeer persoonlijk. (…) Armoede, drugs, de schrijnende gevolgen van apartheid, seksueel misbruik; je zou verwachten dat het loodzwaar zou worden, te zwaar om te lezen. Maar niets is minder waar. Met een lichte toets, een levendige verbeelding, een groot gevoel voor understatement, een hele scheut empathie en een flinke dosis humor, weet ze de lezer steeds op het verkeerde been te zetten.”

Videoportrait Ronelda S. Kamfer

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]