nieuws

Lisa Weeda wint Bronzen Uil 2022

12 december 2022

De Bronzen Uil 2022, de prijs voor Nederlandstalige literaire debuten van het Algemeen Nederlands Verbond en Willemsfonds, is uitgereikt aan Lisa Weeda voor haar debuutroman Aleksandra (De Bezige Bij). Met de juryprijs kreeg ze een beeldje van een uil en 10.000 euro overhandigd. Dit gebeurde tijdens Het Betere Boek, het literar festival van Willemsfonds in Gent. Genomineerde Frouke Arns won met haar roman De gelijktijdigheid der dingen (Arbeiderspers) de lezersprijs.

“De jury is gefascineerd door de literair zorgvuldige wijze waarop de kleine en grote geschiedenis met elkaar worden verbonden, waarin de harde realiteit contrasteert met het surrealistisch universum. Fictie en magie tuimelen spannend door de tijd. Het is een ode aan de opstand van de verbeelding tegen het cynisme van de macht,” aldus de jury, bestaande uit Anneleen Van Offel, Majida Bellal, Sofie Vandamme, Sylvain Peeters, Wim van Gelder en Yasmine Allas, onder voorzitterschap van Jos Geysels.

Lisa Weeda. Foto © Vincent Van Wesemael (Catchlight Photography).

Lisa Weeda deed eerder mee met de eerste editie van het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingsprogramma van het Letterenfonds. Daarnaast ontwikkelde ze samen met Nienke Huitenga-Broeren in 2019 het virtual-reality werk Rozsypne, een immersieve verhalende beleving over de dagelijksheid van de oorlogssituatie in de Oekraïne, dat met steun van het Letterenfonds via de regeling digitale literaire projecten tot stand is gekomen.

Lezersprijs

De lezersprijs, gekozen door algemeen publiek en de lezersjury’s van Antwerpen Leest, het Algemeen Nederlands Verbond, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest, ging naar Frouke Arns voor De gelijktijdigheid der dingen (Arbeiderspers). Ze ontving hiermee een kunstwerk t.w.v. 300 euro.

Frouke Arns ontving voor het schrijven van De gelijktijdigheid der dingen een beurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidie voor publicaties.

Shortlist

Naast Weeda en Arns bestond de shortlist uit Anna van der Kruis met 821 mensen die ertoe doen (Orlando), Paul Verrept met Brandingen (Koppernik), Nikki Dekker met Diepdiepblauw (De Bezige Bij) en Tülin Erkan met Honingeter (Pelckmans).

Links