nieuws

Poëzie in NGT

Imaginings bekroond

10 december 2022

De video Veel zeggend / Imaginings van regisseur Anja Hiddinga en Geelprodukt Filmproducties is op het Zebra Poëzie Festival in Berlijn (Duitsland) bekroond met de Ritter Award en ontving de publieksprijs op het Ouaga Côté Court festival in Ouagadougou (Burkina Fasso). In dit project kregen dove jongeren een workshop rappen in gebarentaal. In de lange videoclip reageren zij op de geschiedenis van gebarentaal in Nederland en tonen hun ervaringen met doofzijn nu en hun toekomstdromen. De totstandkoming van deze NGT-poëzie werd mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

screenshot uit de video, beeld van gebarende vrouw

Bij de bekroning van ‘Imaginings’ noemde de jury van het Zebra Poesie Festival de ‘signed word’-performances een vorm van rebellie:

What is poetry without sound? What is poetry without hearing? This film proves that poetry also works without words; that one can hear with the eyes and see sound: a choreography of signs that is as proud as it is sensitive. Signing as rebellion. The film shows poets who struggle daily with the challenges of the hearing world, which hardly notices them. An ignored perspective on our society is told in a cinematically outstanding way. Music video aesthetics meet the poetry of gesture. This poem does not exist as spoken word, but only as moving images.

De film was afgelopen najaar te zien in verschillende bioscopen in Nederland, en draait dit weekend onder meer in Kassel (Duitsland) en Ouagadougou, en zal naar verwachting in ieder geval weer te zien zijn op de vierde editie van Deaf in the Picture, het festival van visuele cultuur van én over doven, dat juni 2024 plaatsvindt in Amsterdam.

Kitchen’s Light

De jongeren treden inmiddels zelfstandig op met hun raps onder de naam Kitchen’s Light. Zo stonden ze dit jaar onder meer op het podium van het Poetry International Festival in Rotterdam. Als vervolg op het project Veel zeggend zal binnenkort ook een online-platform worden gelanceerd dat blijvend de taalvernieuwing in NGT stimuleert: kitchenslight.nl.

Verdere links