nieuws

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs

24 oktober 2022

Het boek Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt wint dit jaar de prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

‘Wolven op het ruiterpad’ is een essaybundel over een twintigtal onderwerpen over ‘mensen en andere roedeldieren’, verschenen bij uitgeverij Athenaeum. Volgens de jury is het boek waar ‘de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt’.

In het juryrapport staat dat het een boek is dat je meeneemt, ‘en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl’.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu - en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen’.

Voor het schrijven van Wolven op het ruiterpad ontving Goldschmidt subsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Zie ook