nieuws

De Johnny 2022 uitgereikt

14 november 2022

De Johnny 2022, oeuvreprijs voor podiumpoëzie, is uitgereikt in het Maaspodium in Rotterdam. Dit jaar ging de prijs naar twee winnaars, één voor het Nederlandse en één voor het Vlaamse taalgebied: Babs Gons en Seckou Ouologuem.

‘Het is logisch dat de keuze is gevallen op dichters die niet alleen fenomenale invulling geven aan dit genre, maar het genre zelf hebben mogelijk gemaakt, vormgegeven en op de kaart gezet,’ aldus de jury, die dit jaar bestaat uit Neske Beks, Yousra Benfquih, Elten Kiene, Aafje de Roest en Teddy Tops. Als beloning ontvangen de twee woordkunstenaars een som van € 10.000 en de Johnny van Doorntrofee.

Daniëlle Zawadi, Babs Gons, Bonheur Mayndu en Seckou Ouologuem. Foto © Rosa Quist.

Babs Gons

Babs Gons (1971) is spoken word-artiest, schrijver en presentator. Haar muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon werd meermaals ondersteund door het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies literaire activiteiten. Momenteel werkt Gons aan een eerste verhalenbundel bij Atlas Contact, waarvoor ze subsidie van het Letterenfonds ontving via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Jonge talenten

De Johnny is niet alleen een oeuvreprijs maar brengt ook nieuw talent onder de aandacht; aan de winnaars werd gevraagd een opkomend talent voor te dragen die bij hun winst automatisch een deel van het prijzengeld (namelijk € 2.000) ontvangt. Seckou Ouologuem seleceerde hiervoor de Mechelse dichteres Bonheur Mayndu, Babs Gons koos Daniëlle Zawadi, spoken word artiest, schrijver en deelnemer aan het Slow Writing Lab 2021.

De Johnny

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, speciaal voor dichters, woordkunstenaars en podiumartiesten die op uitzonderlijke wijze bijdragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. In de periode 1993 tot 2012 werd jaarlijks de Johnny van Doornprijs uitgereikt. Winnaars waren onder andere Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot, Erik de Jong (Spinvis) en Nico Dijkshoorn.

Gerelateerd