nieuws

Boekenbon Literatuurprijs naar Anjet Daanje

11 november 2022

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022. “Een literaire tour de force”, aldus de jury onder voorzitterschap van Guy Verhofstadt. Hij overhandigde gisterenavond de prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden, aan Daanje in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Anjet Daanje ontvangt de Boekenbon Literatuurprijs

“De jury koos voor een boek dat leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt. Het zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap. Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force.”

Het lied van ooievaar en dromedaris (uitgeverij Passage) is de tiende roman van Anjet Daanje, die vorig jaar doorbrak met De herinnerde soldaat. Het verhaal draait om de jonggestorven negentiende-eeuwse schrijver Eliza May Drayden, een hoofdpersonage dat losjes op Emily Brontë is gebaseerd. De lezer leert Drayden in elf verhalen kennen via de levens van anderen, en via biografieën en artikelen over haar. De roman kwam, net als veel van Daanje’s eerdere boeken, met een beurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand. Dit najaar werd het ook opgenomen in de New Dutch Fiction-brochure van het fonds en onder meer op de Frankfurter Buchmesse onder de aandacht gebracht van internationale uitgeverijen.

Zie ook