nieuws

Vier Haagse literatuurprijzen toegekend

9 november 2022

Gisteren in het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse literatuurprijzen, georganiseerd door het Literatuurmuseum. De laureaten zijn Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. Op zondag 12 februari 2023 worden de prijzen uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

Constantijn Huygens-prijs

Marion Bloem ontvangt de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre aan romans, non-fictie en gedichten. Volgens de jury is haar oeuvre is persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid. ‘Niemand had er een vermoeden van wat er nog zou volgen op Geen gewoon Indisch meisje uit 1983, een boek dat door velen wordt gekoesterd,’ aldus het juryrapport.

Marion Bloem ontving voor enkele van haar boeken, waaronder Indo, een subsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor publicaties.

Jan Campert-prijs

Dominique De Groen ontvangt voor haar dichtbundel Slangen de Jan Campert-prijs 2022. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor een Nederlandstalige dichtbundel. ‘Sinds haar debuutbundel Shop Girl (2017) weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie,’ aldus de jury. ‘Dominique De Groen observeert als een havik.’

F. Bordewijk-prijs

Donald Niedekker ontvangt voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs 2022. ‘Niedekker geeft het woord aan een dichtende zeevaarder, het levert een zinderende ode op aan de taal en de geschiedenis, die tegelijkertijd geraffineerd een licht werpt op de tijd waarin wij leven. Een roman om je aan vast te vriezen,’ aldus de jury. ‘Deze poëtische roman is een unicum in de Nederlandstalige literatuur.’

Donald Niedekker ontving voor het schrijven van Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost een subsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor publicaties.

J. Greshoff-prijs

Marjan Slob ontvangt voor jaar boek De lege hemel. Over eenzaamheid de J. Greshoff-prijs, een tweejaarlijkse essayprijs. ‘De lege hemel is een krachtig pleidooi voor een beter begrip van wat eenzaamheid is: niet uitsluitend een negatieve gemoedstoestand, maar ook een diepmenselijk vermogen. Een levendig en erudiet essay over een van de grote kwesties van deze tijd,’ aldus de jury.

Marjan Slob ontving voor het schrijven van De lege hemel een subsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor publicaties. Ook ontving zij via de corona-steunmaatregel Van maker tot lezer een subsidie van het Letterenfonds, waarmee zij een video ter promotie van De lege hemel maakte:


 

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 6.000. De jury bestaat uit Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

Zie ook