nieuws

Alida Dors en Kleur bekroond

Winnaars &Awards

4 november 2022

Vanmiddag zijn de winnaars van de &Awards 2022 bekendgemaakt op het event van Code Diversiteit & Inclusie. In Theater Zuilen in Utrecht is de Persoonsprijs uitgereikt aan Alida Dors en de Projectprijs aan Kleur. Deze prijzen worden jaarlijks toegekend aan een project én een professional die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie in de culturele sector. De &Awards dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere culturele organisaties en worden mogelijk gemaakt door de zes rijskcultuurfondsen.

“Cultuur verbindt mensen en verrijkt. Het is daarom belangrijk dat de cultuursector ook de brede diversiteit in onze samenleving representeert. Er is nog een wereld te winnen om tot een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector voor alle makers, producenten, werkenden en publiek te komen. Met de Code D&I en de &Awards werken we iedere dag aan die doelstelling”, aldus Noor Sloterdijk, aanspreekpunt van de Code D&I en specialist diversiteit en inclusie bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), dat als penvoerder voor de &Awards optreedt.

winnaars en jury &Awards 2022 Foto: Anna van Kooij. Van links naar rechts: Karin van Dijk, Cissy Gressmann, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Abigael Sijahailatua, Syb Groeneveld, Chafina Bendahman, Iraida Markus-Meerzorg, Yvo Manuel Vas Dias, Nicole Geertruida, Khalid Amakran, Jean Bijker en Guinevere Ras.

Alida Dors schudt theaterwereld op

Van de drie finalisten werd Alida Dors uitgeroepen tot winnaar. Manoushka Zeegelaar Breeveld (actrice, zangeres en schrijfster) en Cissy Gressmann (zangeres, spoken word artist, dichter, presentatrice en workshopcoach) waren ook genomineerd. Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Haar inclusieve aanpak en aanstekelijke drive hebben de theaterwereld opgeschud. De jury roemt in hun rapport haar wijze van samenwerken met de makers die ze naar Rotterdam toehaalt. “Ze is een voorbeeld van een directeur die weet hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe inclusief beleid een succesformule kan zijn”, aldus het juryrapport.

Gelijke kansen voor makers van kleur

Trans Art School en Kleur waren de finalisten voor de &Awards Projectprijs. De jury koos uiteindelijk voor het project Kleur. De jury: “Kleur is een echte aanjager van inclusie en diversiteit in de Nederlandse film- en televisiewereld, zowel voor als achter de camera. Ze spelen een belangrijke rol bij het creëren van gelijke kansen voor makers van kleur door middel van actie en advies. Het project heeft daarmee belangrijke veranderingen in gang gezet.”

Jury

De jury voor de &Awards 2022 bestond uit Chafina Bendahman (mede-oprichter ROSE Stories, winnaar &Award Persoonsprijs 2021), Char Li Chung (regisseur en artistiek leider van Toneelgroep Oostpool), Guinevere Ras (curator en expert meerstemmigheid bij het Nederlands Fotomuseum), Khalid Amakran (fotograaf voor onder andere NRC) en Karin van Dijk (bestuurslid stichting My Breath My Music).

Over Code Diversiteit & Inclusie

De Code Diversiteit & Inclusie is opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector en heeft als doel om de brede diversiteit in de samenleving te representeren in de cultuursector. De Code Diversiteit & Inclusie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het VSBfonds en de zes rijkscultuurfondsen. Het LKCA is penvoerder en verantwoordelijk voor de uitvoering en verdere ontwikkeling van de Code Diversiteit & Inclusie. Voor meer informatie: www.codedi.nl.

Zie ook