agenda

Writer in residenceprogramma 2022

Sarah Ladipo Manyika als WiR in Amsterdam

7-31 oktober 2022

In oktober is de Brits-Nigeriaanse schrijver Sarah Ladipo Manyika op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens haar verblijf doet ze onderzoek voor haar volgende roman.

Sarah Ladipo Manyika (Nigeria, 1968) is schrijver van romans, korte verhalen en essays. Ze groeide op in Nigeria en Kenia, studeerde in Engeland en Frankrijk en woont nu in de Verenigde Staten. Ze debuteerde in 2009 met In Dependence, dat een bestseller werd. Haar tweede roman werd genomineerd voor de Goldsmiths Prize en in meerdere talen vertaald, waaronder het Nederlands: Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt verscheen in 2018 bij De Geus (vertaling Anneke Bok. De titel verwijst naar een gedicht van Mary Ruefle). Manyika publiceerde daarnaast onder meer korte verhalen in anthologieën en tijdschriften, essays in Granta en boekrecensies in The Guardian.

compilatie van zwart wit portret van Sarah Ladipo Manyika en twee covers Foto Sarah Ladipo Manyika door James M. Manyika

Deze maand verscheen bij haar Britse uitgeverij Footnote Press het boek Between Starshine and Clay: Conversations from the African Diaspora, een onderzoek naar de huidige positie van de Afrikaanse diaspora aan de hand van een reeks gesprekken die ze over het huidige culturele en politieke landschap voerde met vooraanstaande zwarte denkers, activisten, kunstenaars en intellectuelen, onder wie Toni Morrison en Michelle Obama.

Tijdens haar residentieperiode in Amsterdam werkt Manyika aan haar derde roman, waarin twee verhaallijnen aan de geschiedenis van Nederland raken. Het verhaal speelt zich af in en rond het St. Thomas’ Hospital in Londen ten tijden van de coronapandemie en de Brexit, en draait om een Zimbabwaanse immigrant in Engeland die gedurende een ziekenhuisopname bevriend raakt met een keur aan verschillende mensen afkomstig uit de hele wereld. Het landgoed waarop het hoofdpersonage woont staat bekend als de ‘Dutch Estate’, waarvan Manyika tijdens haar residentie de verbinding met Nederland verder wil onderzoeken.

Zie ook

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]