nieuws

Vertaalengel naar Filter, tijdschrift over vertalen

4 oktober 2022

De Vertaalengel 2022 wordt op dinsdagavond 4 oktober op het ILFU-festival uitgereikt aan Filter, tijdschrift over vertalen. “Het vaktijdschrift gaat dit jaar zijn negenentwintigste jaargang in en heeft zich in de tijd dat het bestaat onmisbaar gemaakt”, aldus de sectie Vertalers van de Auteursbond die de jaarlijkse engel en duivel organiseert. De Vertaalduivel, een speelse aanmoedigingsprijs voor een instantie die iets zou kunnen doen of nalaten in het belang van de vertaler, gaat dit jaar naar Netflix Nederland.

De Vertaalengel wordt jaarlijks uitgereikt aan instanties of personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan het vertaalvak. Filter zegt over zichzelf dat het er is ‘voor iedereen die zich op welke manier dan ook voor het verschijnsel vertaling interesseert, voor vertalers én theoretici, voor denkers én doeners’. Het slaagt erin om telkens weer een stroom van boeiende en diepgravende artikelen te produceren, waarin alle facetten van het vak worden belicht. Kwaliteit en zelfvernieuwing ˗ dat is wat Filter al decennia lang kenmerkt en uitstraalt. Om die reden is de jury – bestaande uit de vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer – van mening dat Filter de Vertaalengel ten volle verdient.

Tijdschrift Filter ontvangt van het Nederlands Letterenfonds een vierjarige subsidie in het kader van de regeling Literaire tijdschriften, 2021-2024.

De huidige redactie bestaat uit Cees Koster, Christiane Kuby, Caroline Meijer (eindredactie), Ton Naaijkens, Heleen Oomen, Désirée Schyns, Elies Smeyers en Eva Wissenburg. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt uitgegeven door uitgegeven door AFdH Uitgevers.

Vertaalslag

De Vertaalengel en de Vertaalduivel worden op dinsdag 4 oktober uitgereikt op de Vertaalslag, een feestelijk evenement dat dit jaar wordt georganiseerd op het Internationale Literatuurfestival in Utrecht (ILFU). Op die avond bezinnen theatermakers en vertalers zich ook op de praktijk van toneelvertalingen en toneelbewerkingen. De avond begint om 20.00 en duurt ongeveer tot 22.00 uur; deuren open om 19.15.

Relevante links