agenda

Saint-Malo, Frankrijk

Stripfestival Quai des Bulles

7-9 oktober 2022

Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 oktober vindt in de Franse kustplaats Saint-Malo de 41e editie van het stripfestival Quai des Bulles plaats, het tweede grootste stripfestival van Frankrijk. Deze editie biedt een prominente plaats aan het Nederlandse beeldverhaal in het programma Voici mon Hirstoire, met auteursinterviews, signeersessies en live-tekenoptredens. Ook centraal op het festival is een grote expositie genaamd La Nouvelle Garde, met werk van vijftien Nederlandse tekenaars uit de Nieuwe Garde-anthologie van beeldverhaalplatform de 9e kunst.

Samen met de 9e Kunst en de Nederlandse ambassade in Parijs heeft Nederlands Letterenfonds een programma samengesteld, met veel aandacht voor de Nieuwe Garde. La Nouvelle Garde is te zien in de expo-ruimte van de Palais du Grand Large, het epicentrum van het festival. De expositie toont voor de gelegenheid vertaald werk van Kanyanut ter Meulen, Jolein Kirpestein, B. Carrot, Bob op ‘t Land, Dido Drachman, Gus Moystad, Leeminarium, Luna Schuman, Niek van Ooijen, Wommol, Charlotte Pasveer, Emma Ringelding, Melanie Kranenburg, Sanne Knijpstra en Sterric.

Behalve de Nieuwe Garde-expo is er meer: Aimeé de Jongh, een van de aanwezige tekenaars, heeft een solo-expo over (cyber)pesten, La nuit tombe vite. Daarnaast zijn er rondetafelgesprekken, interviews en paneldiscussies met Nederlandse stripmakers. Naast De Jongh zijn dat Frenk Meeuwsen, Typex, Erik de Graaf, Sam Peeters en Peter van Dongen. Van de Nieuwe Garde zijn Sterric, Dido Drachman, Niek van Ooijen, Melanie Kranenburg, B. Carrot en Bob op ‘t Land op het festival aanwezig.

Er is meer: de Nederlandse Nieuwe Garde-afvaardiging gaat daags vóór het festival in de binnenstad van Saint-Malo live-tekenen – onder meer in etalages – en tijdens het festival is er live-tekenen met het Franse festivalpubliek. Meer informatie over het festival vind je op de uitgebreide site van Quai des Bulles. Stefan Nieuwenhuis, de curator van het Nederlandse programma, is vanzelfsprekend aanwezig bij het festival, en zal te zijner tijd verslag doen. Ook fondsmedewerker Barbara den Ouden is op het festival aanwezig.

Lees meer