nieuws

Nina Polak ontvangt eerste Jonge Veer

Gouden Ganzenveer 2022 voor Nelleke Noordervliet

12 september 2022

Op maandag 12 september heeft De Academie De Gouden Ganzenveer de Gouden Ganzenveer 2022 uitgereikt aan schrijver Nelleke Noordervliet. Eerder dit jaar maakte Jet Bussemaker de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De Jonge veer, een nieuwe prijs voor jonge schrijvers, ging naar Nina Polak.

Nelleke Noordervliet (1945) is alom geprezen als een van de veelzijdigste, stilistisch vaardigste schrijvers in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Ze studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Haar brede oeuvre bestaat onder andere uit een aantal historische romans en boeken over geschiedenis. Haar werk is meermaals genomineerd en bekroond, waaronder de Constantijn Huygens-prijs in 2018. Meerdere titels zijn in verschillende talen vertaald. Ze is columniste bij Trouw en het radioprogramma OVT.

Daarnaast is Noordervliet zeer actief als bestuurder in de literaire en culturele wereld, zoals bij de Schrijverscentrale, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het festival Winternachten, het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en als gastschrijfster aan diverse Nederlandse universiteiten. Eind jaren ‘90 was ze enkele jaren voorzitter van het bestuur van het Fonds voor de Letteren, voorloper van het Nederlands Letterenfonds.

Jonge Veer

Dit jaar is de nieuwe culturele prijs de Jonge Veer gelanceerd. Deze aanmoedigingsprijs is bestemd voor jong talent dat zich onderscheidt door een virtuoze omgang met taal, het geschreven woord en de versterking van de leescultuur onder jongere generaties.

De winnaar van de Gouden Ganzenveer, in 2022 Nelleke Noordervliet, draagt de kandidaat voor de Jonge Veer voor. Noordervliet: “Nina Polak is nog jong - althans vanuit mijn perspectief-maar heeft al duidelijk de contouren van een mooi oeuvre neergezet in haar romans tot nu toe. Daarnaast is ze actief in de journalistiek en het theater. Ze is eigenzinnig maar bescheiden, en een betrokken, scherp observator. Schrijvers als zij geven de toekomst van literatuur inhoud en glans.”

Zie ook