nieuws

Tollensprijs voor Ellen Deckwitz

3 september 2022

Eens in de vijf jaar wordt de Tollensprijs, de oudste literaire prijs van Nederland, uitgereikt om een vooraanstaand letterkundige te eren. Op zondag 11 december valt deze eer te beurt aan dichteres, columnist en theatermaker Ellen Deckwitz. Haar oeuvre onderscheidt zich “door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid”, aldus de jury.

Deckwitz publiceerde verschillende prijswinnende poëziebundels, waaronder haar debuut De steen vrees mij uit 2012 en Hogere natuurkunde uit 2019 (Pluim). Ze schrijft columns voor NRC Handelsblad. Haar reeks over het begrijpen van gedichten werd gebundeld in de bestsellers Olijven moet je leren lezen (Atlas Contact) en Dit gaat niet over grasmaaien (Pluim). Ook staat ze bekend als de meest enthousiaste poëzie-ambassadeur van het land, aldus de jury, die bestond uit Jan Baeke, voorzitter Lotte Jensen, Bas Kwakman, Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Ruud Poortier en Aleid Truijens. Vorig jaar werd Deckwitz’ oeuvre al bekroond met De Johnny, de nieuwe oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Deckwitz vroeg en ontving op basis van haar debuut een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede poëziebundel Hoi feest (Nijgh & van Ditmar).

De uitreiking van de Tollensprijs 2022 aan Ellen Deckwitz zal plaatsvinden op zondag 11 december in Museum Rijswijk, dat gevestigd is in het woonhuis van Hendrik Tollens.

Zie ook

"Haar werk is geestig, ontroerend en confronterend tegelijkertijd."