nieuws

Longlist Boekenbon Literatuurprijs

8 september 2022

Uit het recordaantal van 565 fictie en non-fictie inzendingen selecteerde de jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 vijftien titels voor haar longlist. Merendeels fictie, waaronder twee verhalenbundels en vier debuten, en daarnaast twee non-fictie werken. Onder de kanshebbers zijn twee Vlaamse en dertien Nederlandse schrijvers; negen vrouwen en zes mannen. Vijf zagen hun recente werk eerder dit jaar genomineerd voor die andere grote (fictie) prijs, de Libris Literatuurprijs. De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs wordt bekendgemaakt op donderdag 29 september, de winnaar op 10 november 2022.

alle 15 covers

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 bestaat uit Guy Verhofstadt (voorzitter), Jozefien Van Beek, Jeroen Dera, Wim Oosterlinck, Miriam Piters, Ronnie Terpstra en Dominique van Varsseveld. Dit is hun longlist:

Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt (Querido)
Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje (Passage)
Honingeter van Tülin Erkan (Pelckmans)
Het einde van het lied van Willem du Gardijn (Koppernik)
Wormmaan van Mariken Heitman (Atlas Contact)
Jerrycan van Joep van Helden (Atlas Contact)
De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst (Ambo Anthos)
Vaders die rouwen van Carmien Michels (Querido)
Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker (Koppernik)
A.D. van Gustaaf Peek (Querido)
Buitenleven van Nina Polak (Prometheus)
Zwijgmannen van Jaap Robben (De Geus)
• _De bakvis
van Nadia de Vries (Pluim)
Aleksandra van Lisa Weeda (De Bezige Bij)
Zelf doen van Niña Weijers (Atlas Contact)

Onze link

Van de genomineerde titels kwamen er vijf met een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds tot stand, en twee deels tijdens een residentieperiode die mogelijk gemaakt werd door het fonds. Voorts ontving een van de nu genomineerde debutanten deze zomer een eerste beurs voor het schrijven van haar tweede roman; een ander nam eerder deel aan het Slow Writing Lab.

Meer over

Interview met Mariken Heitman over Wormmaan, bekroond met de Libris Literatuurprijs 2022 en nu genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022. Start gesprek op 33:28