nieuws

Duitse podcast over Nederlandse literatuur

Kopje Koffie #11: Jessica Durlacher

14 september 2022

Te gast in de elfde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: schrijfster Jessica Durlacher. Ze spreekt in de Literaire Maatschappij in Bielefeld met Katharina Borchardt over haar boek De stem (De Arbeiderspers, 2021), dat in mei 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes Verlag als Die Stimme, vertaald door Annelie Bogener.

De Stem speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen die dit millennium inluidden – een roman over familie, loyaliteit, en het grote offer dat engagement van mensen vraagt. Een vrome Somalische asielzoekster komt als oppas in dienst bij het gezin van Zelda en Bor, en ontpopt zich tot hun verbazing als een fenomenale zangeres. Haar naam is Amal. Ze is zo goed dat Zelda en Bor haar opgeven voor de populaire talentenshow De Stem. Tijdens haar spectaculaire eerste optreden verrast Amal het miljoenenpubliek met een dramatisch gebaar dat tot een vloedgolf van bedreigingen leidt. Het gezin voelt zich geroepen haar te beschermen en wordt zo meegesleurd in conflicten die hun veilige wereld voor altijd zullen veranderen.

Durlacher spreekt in Kopje Koffie over haar Duitse wortels en haar joodse vader, de inspiratie voor haar romanmateriaal en de werkwijzen van een schrijvershuishouden.

Het werk van Jessica Durlacher is vertaald in het Bulgaars, Deens, Duits, Italiaans, Russisch en Zweeds. Meer informatie is te vinden in de vertalingendatabase.

Luister naar deze aflevering van Kopje Koffie via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music en Deezer, of via de site van het Nederlands Letterenfonds.

Kopje Koffie podcast

De Nederlandse Ambassade in Berlijn en het Nederlands Letterenfonds produceren in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen de nieuwe boekenpodcast Kopje Koffie, voor Duitstalige lezers en luisteraars. Nederlandse auteurs met een nieuwe vertaling in het Duits komen aan het woord en vertellen over hun werk en schrijven. De podcast is een verkenning van het literaire landschap van de Lage Landen, en de ideale voorbereiding op 2024, wanneer Nederland en Vlaanderen gastlanden zullen zijn op de Leipziger Buchmesse.

Meer informatie