agenda

Literatuur- en muziekfestival Den Haag

Crossing Border 2022

2-5 november

Van woensdag 2 tot en met zaterdag 5 november vindt in Den Haag het internationale literatuur- en muziekfestival Crossing Border plaats. Voor deze 30e editie komen 80 auteurs en muzikanten uit de hele wereld komen naar Den Haag. Het festival vindt plaats op elf locaties in het en rondom het Haagse centrum. Crossing Border wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Net als in 2021 is er een uitgebreid dag- en avondprogramma. Het avondprogramma op vrijdag 4 en zaterdag 5 november is in het Korzo Theater en het dagprogramma op 5 november is uitgebreid van zes naar negen locaties. Nieuw is een You’ll have to scream louder-avond op donderdag 3 november met jong talent in het Korzo Theater.

Programma 2022

Het programma bestaat uit diverse opkomende en gevestigde schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland. Geniet van literaire optredens van o.a. PJ Harvey, James Birch, Mariken Heitman, Babeth Fonchie Fotchind, Daniëlle Zawadi, Johny Pitts, Bryan Washington, Persis Bekkering, Alara Adilow, Benedict Wells, Mohamed Mbougar Sarr, Mustafa Stitou, Raynor Winn, Sheena Patel, Thomas Heerma van Voss en Kees van Kooten.

The Chronicles

The Chronicles is het jaarlijkse residentie-project van Crossing Border voor getalenteerde auteurs en vertalers. Tijdens het festival schrijven de auteurs openhartig over hun bevindingen. Tegelijkertijd gaan de vertalers aan de slag en krijgt het publiek dezelfde dag de vertalingen gepresenteerd. Op zaterdag 5 november zijn de Nederlandse auteurs en vertalers van The Chronicles live te bewonderen. Lees hier meer over The Chronicles.

The Addict

The Addict is een jaarlijks informeel netwerkevenement voor nationale en internationale uitgevers, agenten en andere boekenvakkers. Elke editie verwelkomt zo’n 250+ professionals uit meer dan 15 landen. Een selectie getalenteerde Nederlandse auteurs treden op tijdens het festival en krijgen de mogelijkheid om zichzelf te presenteren aan internationale uitgevers.

Uitreiking Europese Literatuurprijs 2022

Tijdens het festival vindt de feestelijke uitreiking van de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2022 plaats. De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Uniek aan de prijs is dat zowel auteur als vertaler wordt geëerd. Lees hier meer over de uitreiking.

Meer info

Voor het volledige, actuele programma en tickets, zie de website van Crossing Border.