nieuws

2022/01

Toekenningen Digitale literatuur

30 augustus 2022

In de eerste ronde van 2022 zijn negen aanvragen ontvangen in het kader van de regeling Digitale literatuur. Hiervan zijn er vier gehonoreerd en drie afgewezen. Eén aanvrager heeft de aanvraag ingetrokken, een ander voldeed niet aan de ingangseisen. In totaal werd € 66.825 toegekend.

Aanvragen voor podcastproducties worden alleen ondersteund als er duidelijk sprake is van vernieuwing in vorm en inhoud.

Aan de volgende aanvragers is een subsidie verleend:

 • Codeglue met The Great Orator: een interactieve handgeschilderde VR en AI-omgeving die de bezoeker onderdompelt in een wereld met een alomtegenwoordige goeroe wier redevoeringen overal te horen zijn. Ze stelt vragen over individualiteit, de kracht van emotionele spraak en de voortdurende obsessie van de samenleving met zogenaamde grote leiders. De teksten en poëzie worden aangevuld door een AI: een dataset getraind op de stemmen van miljoenen mensen op internet, en een live feed van wereldnieuws. Een project van Daniël Ernst en Codeglue in samenwerking met Thomas Möhlmann en de Universiteit van Leiden.
  website en website
   

 • Prospektor met Vluchtval: een geanimeerde filmdocumentaire over wat er gebeurt als de grond onder je voeten wegvalt. Wat als je alles abrupt moet achterlaten, als je belandt in een vrije val waarin je volledig op jezelf bent aangewezen? Dichteres Jana Beranová en freerunner Abdallah Marega weten hoe het voelt en proberen er grip te krijgen: de een via het woord, de ander via beweging. Met onder meer Eefje Blankevoort (producent), Laura Stek (presentator en documentairemaker), Lavina Meijer (harpiste), Jana Beranova en Abdallah Marega.
  website
   

 • Slowpony met De erfenis: een caleidoscopische zesdelige podcastserie over de gevolgen van nalatenschap. Wat erft een stad? Wat als je vader je een torenhoge schuld nalaat? De vertelvorm is gemodelleerd naar podcasts uit de VS en voor Nederland nieuw. Rode draad vormen de persoonlijke verhalen, aangevuld met literaire voice-overs en een filmisch sounddesign. Met onder meer Audiocollectief Schik en Randy Vermeulen (eindredacteur en podcastproducent).
  website en website
   

 • Watershed met Verhalen voor Saga: een serie literaire minipodcasts met verhalen, poëzie en liedjes voor baby’s. Schrijvers, dichters, spoken word artists en singer-songwriters dragen live werk voor dat ze – op verzoek van dichter Jonathan Griffioen – speciaal voor baby Saga maakten, waarbij ook haar reacties meegenomen worden in de opname. Gingen babypodcasts tot nu toe over baby’s, deze is voor hen. Met onder meer Jonathan Griffioen (dichter) en Juliet Gagnon (regisseur).
  website

Met de klok mee: The Great Orator, De erfenis, Vluchtval, Verhalen voor Saga.

Nieuwe aanvragen voor digitale literatuur dienen uiterlijk op maandagavond 17 oktober 2022 te zijn ontvangen door het Letterenfonds. Het is aan te raden (ruim) van tevoren contact op te nemen met Suzanne Meeuwissen.

Meer info