nieuws

‘Buitenleven’ van Nina Polak bekroond

22 augustus 2022

Buitenleven van Nina Polak (Prometheus) is uitgeroepen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022. Naast de roman van Polak waren ook De kapperszoon van Gerbrand Bakker (Cossee) en Wormmaan van Mariken Heitman (Atlas Contact) genomineerd voor de shortlist.

Buitenleven

“De trek naar het platteland van twee vriendinnen pakt voor de ene geliefde goed uit en voor de andere desastreus: zij krijgt midden in de groene idylle een writer’s block. De tegenstellingen tussen dorp en stad en de inmenging van een manipulatieve psychiater doen hun relatie wankelen. Buitenleven is een intrigerende relatieroman, maar laat op een dieper niveau zien hoe een gemeenschap reageert op nieuwkomers met andere zeden en gewoonten. Dat iedereen daar op zijn eigen manier op reageert, maakt dat Buitenleven de lezer tot de laatste bladzijde weet te boeien.”, aldus de jury, die bestond uit Marie-José Klaver, Coen Peppelenbos, Doeke Sijens en Bart Temme.

De jury koos de shortlist en de winnaar uit een groslijst van 19 oorspronkelijk Nederlandstalige fictiewerken die in het afgelopen jaar zijn verschenen. Nina Polak ontvangt € 1.000 en haar roman wordt een maandlang gepromoot op de websites Tzum en Bazarow. Vorig jaar ging de prijs naar Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede.

cover regenboogboek 2022

Onze link

Polak deed vooronderzoek voor Buitenleven tijdens een residentieperiode aan de Jan van Eyck Academie. Dat resulteerde in 2019 in de publicatie De tuin, het beest, de geest. Het Nederlands Letterenfonds biedt ieder jaar aan de internationale Jan van Eyck Academie in Maastricht aan twee talentvolle auteurs een residentieperiode van twee of drie maanden aan.

Zie ook