nieuws

Duitse podcast over Nederlandse en Vlaamse literatuur

Kopje Koffie #10: Lize Spit

10 augustus 2022

Te gast in de tiende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Lize Spit. Ze spreekt met Katharina Borchardt en Bettina Baltschev over haar boek Ik ben er niet (Das Mag, 2020), dat in juli 2022 in het Duits werd gepubliceerd door S. Fischer als Ich bin nicht da, vertaald door Helga van Beuningen.

Ik ben er niet vertelt het verhaal van Leo en Simon, een stel dat al tien jaar samenwoont en de ups en downs van het leven beheerst in symbiotische saamhorigheid. Wanneer Simon op een avond enthousiast thuiskomt, gefixeerd op een nieuw carrière-idee waar hij obsessief aan werkt en uiteindelijk zijn goedbetaalde baan bij een bekend grafisch bureau opzegt, wordt Leo geconfronteerd met nieuwe uitdagingen in de relatie. Vanuit haar perspectief wordt beschreven hoe Simon steeds meer verandert, paranoïde wordt en wanen ontwikkelt. Als er uiteindelijk vreselijke dingen gebeuren en het niet langer mogelijk is om de geestesziekte van haar grote liefde geheim te houden voor de buitenwereld, moet Leo in actie komen.

In het gesprek vertelt Lize Spit onder meer over haar persoonlijke motivaties voor het schrijven van Ik ben er niet, haar schrijfproces en haar relatie met cappuccino.

Ik ben er niet is vertaald in het Deens en Duits. Italiaanse, en Franse vertalingen zijn in voorbereiding. Meer informatie is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

Luister naar deze aflevering van Kopje Koffie via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music en Deezer, of via de site van het Nederlands Letterenfonds.

Kopje Koffie podcast

De Nederlandse Ambassade in Berlijn en het Nederlands Letterenfonds produceren in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en de Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen de nieuwe boekenpodcast Kopje Koffie, voor Duitstalige lezers en luisteraars. Nederlandse auteurs met een nieuwe vertaling in het Duits komen aan het woord en vertellen over hun werk en schrijven. De podcast is een verkenning van het literaire landschap van de Lage Landen, en de ideale voorbereiding op 2024, wanneer Nederland en Vlaanderen gastlanden zullen zijn op de Leipziger Buchmesse.

Meer informatie