agenda

Writer in residenceprogramma 2022

Ariel Magnus als WiR in Nederland

1-31 augustus 2022

De Argentijnse auteur Ariel Magnus is in augustus op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een nieuwe roman en doet hij onderzoek voor een volgende.

Foto © Maximiliano Luna / Télam.

Gedurende zijn residentie werkt Magnus aan een historische roman over het halfjaar dat de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca in 1933 doorbracht in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daarnaast wil hij voor een toekomstig boek over de Italiaanse anarchist Errico Malatesta onderzoek doen in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Ariel Magnus (Buenos Aires, 1975) is schrijver, vertaler en journalist. Hij studeerde filosofie en Spaanse literatuur in Duitsland, waar hij van 1999 tot 2005 woonde. Hij schreef artikelen voor diverse kranten en tijdschriften in Latijns-Amerika en vertaalde o.a. werk van Kafka, Handke en Hesse uit het Duits in het Spaans. Voor zijn romans mocht hij al diverse literaire prijzen in ontvangst nemen. Met De onfortuinlijke verscheen vorig jaar een eerste Nederlandse vertaling (van de hand van Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal) van zijn werk bij Meulenhoff. De roman mengt feit en fictie en gaat over de jaren die Adolf Eichmann na de Tweede Wereldoorlog doorbracht in Argentinië.

Begin 2023 verschijnt bij Meulenhoff De schaker van Buenos Aires (vertaling Jos Kockelkoren). In deze roman schetst Magnus aan de hand van het verhaal van zijn eigen grootvader het lot van veel (joodse) Duitse emigranten die vlak voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog de oversteek naar Zuid-Amerika waagden.

Tijdens zijn residentieperiode werd Magnus geïnterviewd door het Parool.

Zie ook