agenda

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

Duitse literaire festivals bezoeken Nederland

8-11 juni 2022

Van woensdag 8 tot zaterdag 11 juni bezoeken programmamakers en directeuren van meer dan tien Duitse literaire literatuurfestivals en podia Nederland, op uitnodiging van Flanders Literature en het Nederlands Letterenfonds. Dit Fellowship vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024. Tijdens deze intensieve dagen krijgen de organisatoren een breed overzicht van de literatuur uit de Lage Landen aangereikt en gelegenheid om meer dan vijftien schrijvers en illustratoren te ontmoeten; van alle auteurs zijn nieuwe Duitse vertalingen in voorbereiding.

Het programma vindt plaats op meerdere locaties in Rotterdam, waaronder het Verhalenhuis Belvédère en de Willem de Kooning Academie. Er zijn interviews en ontmoetingen met schrijvers Lisa Weeda, Anne Eekhout, Gaea Schoeters, Lize Spit, Toine Heijmans, Anneleen Van Offel en Gerbrand Bakker, en kinder- en jeugdboekenmakers Martijn van der Linden, Maranke Rinck, Pieter Gaudesaboos, Annet Schaap, Mattias De Leeuw, Bette Westera en Mies van Hout. Schrijver en cultuurjournalist Wieteke van Zeil en Suzanne Meeuwissen (Letterenfonds) geven presentaties over het kijken naar kunst respectievelijk digitale literatuur.

Fotografie: Geert Snoeijer (Lisa Weeda), Keke Keukelaar (Anne Eekhout en Lize Spit), Sébastien Van Malleghem (Gaea Schoeters), Merlijn Doomernik (Toine Heijmans), Koen Broos (Anneleen Van Offel), Roeland Fossen (Gerbrand Bakker), Eveliene Deraedt (Pieter Gaudesaboos), Bonnita Postma (Annet Schaap), Katrijn Van Giel (Mattias De Leeuw), Chris van Houts (Bette Westera), Ineke Oostveen (Mies van Hout), Najib Nafid (Wieteke van Zeil).

Daarnaast verzorgen auteurs Matthijs Ridder, Anneke Brassinga en Carolina Maciel de França een sneak-peek van Der Rückzug, een performance van deBuren gebaseerd op het laatste gedicht uit ‘Bezette Stad’ van Paul van Ostaijen.

Ook is er ruimte voor een bezoek aan het Depot Boijmans van Beuningen en worden de deelnemers verwelkomd op de openingsavond van het Poetry International Festival.

De volgende Duitse programmamakers en directeuren van literaire podia zijn te gast:

 • Literaturhaus Berlin — Janika Gelinek
 • Literaturhaus Wiesbaden — Susanne Lewalter
 • Literarisches Colloqium Berlin — Lara Gross
 • Poetry on the Road — Regina Dyck
 • Globale° - Festival für grenzüberschreitende Literatur — Tobias Pollok
 • Die Euregio liest — Ina Engelhardt
 • Literaturfestival Berlin — Simone Schröder
 • Literaturhaus München — Katrin Lange
 • Literaturhaus Leipzig — Thorsten Ahrend
 • Burg Hülshoff — Farah Heiss
 • Kunststiftung NRW — Dagmar Frette

Het Fellowship is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Berlijn en het Poetry International Festival in Rotterdam.

Gastlandschap 2024

Nederland en Vlaanderen zullen maart 2024 gezamenlijk gastland zijn van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. In de aanloop daarnaartoe zal al een reeks literaire programma’s worden georganiseerd op podia door heel Duitsland. Het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse ambassade en de vertegenwoordiging van Vlaanderen in Berlijn organiseren dit breed opgezette gastlandschap samen.

Relevante links