agenda

Writer in residence juni 2022

Safia Elhillo als writer in residence in Nederland

1-30 juni 2022

In juni woont en werkt de Soedanees-Amerikaanse dichter Safia Elhillo, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en Poetry International, als writer in residence in Amsterdam. Tijdens haar residentie treedt ze meermaals op in het kader van het Poetry International Festival Rotterdam.

Safia Elhillo

Portretfoto door Aris Theotoka.

De Amerikaanse dichter Safia Elhillo werd in 1990 geboren in Rockville, Maryland in de Verenigde Staten, als kind van Soedanese ouders. Ze maakte al op jonge leeftijd naam met haar gesproken poëzie en na een kickstart in het slamcircuit begon ook haar geschreven werk onder de aandacht te komen, onder meer door publicaties in tijdschriften en bloemlezingen zoals The Break Beat Poets: New American Poetry in the Age of Hip-Hop (2015) en Women of Resistance: Poems for a New Feminism (2018). In 2017 verscheen bij University of Nebraska Press haar debuutbundel The January Children. Deze persoonlijke zoektocht naar het Arabisch- én Afrikaans-zijn en de spanningen die het hebben van deze gekoppelde identiteit in die twee werelden oproept, leverde haar in 2018 de Sillerman First Book Prize for African Poets en de Arab American Book Award op. Bovendien werd Elhillo in dat jaar opgenomen in de lijst ‘30 Under 30’ van Forbes Africa. Bij uitgeverij Random House verschenen vervolgens nog twee boeken van Elhillo: de poëtische roman Home is Not a Country (2021) en de dichtbundel Girls That Never Die (2022).

Optredens

De residentie van Safia Elhillo is een gezamenlijke inspanning van het Nederlands Letterenfonds en het Poetry International Festival in Rotterdam, waar ze tijdens haar residentie aan verschillende programma’s zal deelnemen:

  • 4 juni, 18:30 - Tell ‘Em Festival in Rotterdam, programma op het dak van het Nederlands Fotomuseum in samenwerking met Woorden Worden Zinnen en Paginagroots. Tijdens dit programma zullen verschillende dichters en spoken word-artiesten te horen zijn, waaronder Elhillo. Tickets zijn te koop via de website van Tell ‘Em;
  • 7 juni, 18:00 tot 21:00 uur: workshop poëzie schrijven in de Bibliotheek Rotterdam. De workshop is Engelstalig en te volgen door iedereen van 18 jaar en ouder. Tickets zijn te koop via de website van Poetry International;
  • 10 t/m 12 juni: tijdens het Poetry International Festival neemt Elhillo deel aan verschillende programma’s, o.a. een productie met de Rotterdamse dansgroep Amenti Theatre Company. Voor meer informatie, zie de website van het festival.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.

Meer informatie

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]