agenda

Michael Tedja nieuwe writer in residence bij NIAS

1 september 2022 - 31 januari 2023

Michael Tedja zal van september 2022 tot februari 2023 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Tedja hier werken aan zijn nieuwste roman, waarin hij de geschiedenis van zijn kunstenaarsfamilie onderzoekt.

Tedja

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Op het NIAS gaat hij werken aan Dat is dat ding, dat naar verwachting in 2024 uit zal komen bij uitgeverij IJzer. In dit boek exploreert Tedja de rol van kunst, schrijven en herinneren, fantasie en waarheid aan de hand van zijn eigen kunstenaarschap en familiegeschiedenis. Dat de bekende dichter Shrinivási zijn achteroom is, is zeker, maar Tedja wil erachter komen of ook dichter Edgar Cairo familie is. Beiden zijn in ieder geval een voorbeeld voor Tedja vanwege hun rebels en compromisloos schrijverschap. Zijn onderzoek richt zich ook op het werk van schrijvers die geen bloedverwanten zijn maar die via hun kunst toch tot zijn familie zouden kunnen behoren.

NIAS

Tedja studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels, zoals A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), Hosselen (2009), Tot hier en verder (2013) en Briljante man (2018). Zijn werk wordt omschreven als experimenteel, caleidoscopisch en grensoverschrijdend. In 2021 verscheen Meta is haar naam, een roman over verlies, rouw en de problematiek van de eerste generatie Surinaamse Nederlanders, geschreven vanuit het perspectief van een fictieve zus. In mei 2022 is de omvangrijke dichtbundel Het uitgelezen deel verschenen. Tedja publiceert verder regelmatig in De Gids, Absint, Samplekanon, nY, Revisor, De Volkskrant, Metropolis M en Caraïbisch Uitzicht.

In 2020 ontving Tedja de Jana Beranováprijs, een oeuvreprijs voor onafhankelijke auteurs die zich niet laten leiden door conventionele, modieuze of morele criteria in de kunst. Vorig jaar werd zijn literaire oeuvre nogmaals bekroond, nu met de Sybren Poletprijs, een van de grootste prijzen in het Nederlandse taalgebied.

De auteur is voor de residentiepositie gekandideerd door zijn uitgever en op basis van de voordracht en zijn (onderzoeks)voorstel door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Tommy Wieringa, Aleid Truijens, Hagar Peeters, Hélène Gelèns en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie