nieuws

European Museum of the Year Award 2022

Museum van de Geest | Dolhuys

9 mei 2022

Het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem, dat in 2020 werd geopend, is bekroond met de ‘European Museum of the Year Award 2022’ door het European Museum Forum. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa voor innovatieve visies in de museumsector.

“Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling”, aldus de jury, die het Museum van de Geest selecteerde uit zestig nominaties. De prijs is op zaterdag 7 mei uitgereikt in het Estonian National Museum in Estland.

campagnebeeld Fotografie: Iris Zaagman

Museum van de Geest

Na een ingrijpende renovatie en verbouwing door Verlaan & Bouwstra architecten heeft het museum in samenwerking met Kossmanndejong een nieuwe museale presentatie neergezet met multimedia tours ontwikkelt door IJsfontein. In het museum beleef je persoonlijke verhalen aan de hand van objecten en kunstwerken die je aan het denken zetten over onze menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. Met de kunst en cultuurprogramma’s maakt het museum op een interactieve manier mentale gezondheid bespreekbaar.

Het Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem (Museum van de Geest | Dolhuys, geopend 2005, vernieuwd en heropend in 2020) en één in Amsterdam (Museum van de Geest | Outsider Art, geopend in 2016). In het vernieuwde museum in Haarlem ontdek je in een historisch gebouw met 700 jaar zorggeschiedenis op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen, aan de hand van persoonlijke verhalen, historische objecten, kunst en wetenschap.

Het Nederlands Letterenfonds verstrekte in 2020 subsidie aan het museum voor het project Gebruiksaanwijzing / Boekendubbelganger, zowel voor een route voor kinderen van 8 tot 12 jaar als een route voor jongeren rondom YA-titels.

Links

Word Up met Elten Kiene Project Word Up van GGD Kennemerland en Museum van de Geest op het op het Nova College in Haarlem. Op het podium: Elten Kiene.