nieuws

Ethiopische journalist/schrijver te gast in Amsterdam

Masresha Mammo vluchtschrijver

10 juni 2013

In het kader van het programma Amsterdam Vluchtstad verblijft de Ethiopische journalist en schrijver Masresha Mammo een jaar in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Masresha Mammo werkte in Ethiopië als filmcriticus en is mede-oprichter en redacteur van een van de meest invloedrijke kranten in Ethiopië, de Addis Neger (Nieuw Ding), opgericht in 2007 in reactie op de repressie die volgde op de verkiezingen in 2005, waarbij de regering haar verlies weigerde te accepteren. Op 8 juni 2005 werden in Addis Abeba demonstranten tegen de regering op straat doodgeschoten, vele tienduizenden werden gevangengezet. Na de chaotisch verlopen verkiezingen van 2010 werd redacteuren en journalisten van Addis Neger te kennen gegeven dat hun krant gesloten zou worden en dat ze risico liepen opgepakt te worden op grond van “terroristische activiteiten”; de meesten van hen vluchtten daarop naar het buitenland. Sindsdien woont Masresha Mammo in Uganda, gescheiden van zijn vrouw en kind. Vanuit Uganda bleef hij werkzaam als redacteur en schreef hij artikelen voor de online versie van de Addis Neger.

Tijdens zijn verblijf in Amsterdam zal Mammo werken aan een non-fictieboek over de situatie in Ethiopië en aan een roman. In de roman wil hij het leven onder de dictatuur laten zien via een liefdesgeschiedenis tussen twee studenten in Addis Abeba. Tevens werkt hij aan de vertaling van de Noorse roman De wereld van Sophie van Jostein Gaarder in het Amhaars.

Amsterdam Vluchtstad

Amsterdam Vluchtstad is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Gemeente Amsterdam. Sinds 1997 biedt Amsterdam Vluchtstad tijdelijk onderdak - vaak voor een periode van een jaar - aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. Masresha Mammo is de twaalfde schrijver die via Amsterdam Vluchtstad in Amsterdam verblijft.

Interview

Op maandag 10 juni gaan Masresha Mammo en Kettly Mars in de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam in gesprek met Margot Dijkgraaf, literatuurcritica en directeur van SPUI25. Aanvang 17.00. Entree gratis, gelieve te reserveren via de website van SPUI25. Voertaal: Engels.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, telefoon 020 - 520 73 00, Tiziano Perez, hoofd afdeling promotie & informatie, post@letterenfonds.nl of Hanneke Marttin, communicatiemedewerker, h.marttin@letterenfonds.nl.

www.letterenfonds.nl/nl/schrijversverblijven

Tiziano Perez

Contact

Tiziano Perez

Directeur-bestuurder

[email protected]