nieuws

Wormmaan bekroond

Mariken Heitman wint Libris Literatuur Prijs

10 mei 2022

Op maandag 9 mei is bekendgemaakt dat Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact) de 29ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury stelde dat het boek ‘getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is.’ De roman kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

De jury, onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, overhandigde de prijs van € 50.000 en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boon, in Felix Meritis te Amsterdam aan Heitman.

Uit het juryrapport:

‘De opbouw en thematiek van Wormmaan getuigen van een groot intellect, psychologisch inzicht en literair meesterschap. Deze roman telt nog geen driehonderd pagina’s, maar trekt een groot mentaal panorama open. Uiterst beheerst bouwt Heitman aan een stelsel van analogieën dat de roman steeds hechter, steeds gelaagder maakt.’

Naast Wormmaan waren de volgende vijf boeken genomineerd:
- Willem die Madoc maakte van Nico Dros (Van Oorschot)
- De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst (Ambo|Anthos)
- De atlas van overal van Deniz Kuypers (Atlas Contact)
- Onze kinderen van Renée van Marissing (Querido)
- Aleksandra van Lisa Weeda (De Bezige Bij)

De romans van Dros, Hulst en Van Marissing kwamen tot stand met een beurs van het Letterenfonds. Lisa Weeda nam deel aan de eerste editie van het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Letterenfonds.

De Libris Literatuurprijs wordt ieder jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury bestond uit voorzitter Ahmed Aboutaleb, Katja de Bruin, Femke Essink, Alicja Gescinska en Theo Hakkert.

Portret Heitman

Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. In januari 2019 verscheen haar debuut De wateraap (Atlas Contact), dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar tweede roman ‘Wormmaan’ is augustus 2021 verschenen.

Interview over Wormmaan in Letteren Live

Heitman werd vorig jaar in Letteren Live, de talkshow van het Nederlands Letterenfonds, het Parool en SPUI25, geïnterviewd over haar roman. Het interview is online terug te bekijken.

Meer informatie