agenda

Writer in residence mei 2022

Hengameh Yaghoobifarah als WiR in Amsterdam

1-29 mei 2022

In mei woont en werkt de Duitse schrijver Hengameh Yaghoobifarah, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, als writer in residence in Amsterdam. Yaghoobifarah zal hier werken aan een nieuwe roman. Ook wordt de Nederlandse vertaling van hun debuutroman gepresenteerd op Read My World.

Hengameh Yaghoobifarah (Kiel, 1991) is een in Berlijn gevestigde journalist en schrijver, die columns schrijft voor het Duitse dagblad Die Tageszeitung en redacteur is bij het Duitse queer feministische tijdschrift Missy Magazine. Op dinsdag 10 mei verschijnt Het ministerie van dromen, de Nederlandse vertaling door Elbert Besaris van Yaghoobifarahs eerste (deels autobiografische) roman bij uitgeverij De Geus. Dit debuut over opgroeien in de dode hoek van de Europese zelfgenoegzaamheid werd een bestseller in Duitsland.

Eerder publiceerde Yaghoobifarah samen met voormalig writer in residence Fatma Aydemir Eure Heimat ist unser Albtraum, een bundel essays waarin veertien Duitse auteurs van verschillende achtergronden beschrijven wat voor hen het begrip thuisland inhoudt. Het merendeel van deze essays werd vorig jaar in het Engels gepubliceerd door Transit Journal.

cover en portret Foto Hengameh Yaghoobifarah: Tarek Mohamed Mawad

Optredens

Op woensdagavond 25 mei presenteren auteur en uitgeverij Het ministerie van dromen i.s.m. Read My World in Amsterdam, waar Yaghoobifarah vorig jaar gastcurator was. De entree is gratis, voor wie zich vooraf aanmeldt via de website van Read My World.
Eerder, op vrijdagavond 6 mei, treedt Yaghoobifarah op tijdens Op de Schans. Tickets en meer informatie over dit programma, dat zal starten om 20:00 uur, zijn te vinden op de website van SLAA.

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israƫlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.
writerinresidence.nl