De open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 heeft 122 theaterteksten opgeleverd. Het aantal inzendingen ligt aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, omdat de Toneelschrijfprijs in 2021 vanwege corona niet werd uitgereikt.
Jury
De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat dit jaar uit theaterrecensent Els van Steenberghe (voorzitter), dramaturg Karim Ameur en toneelschrijver en theatermaker Maxine Palit de Jongh. Zij selecteren uit de inzendingen vier genomineerden, die halverwege juni 2022 bekend worden gemaakt.
Els Van Steenberghe (Gent, 1977) is theaterwetenschapper en schrijft over de (podium)kunsten in Knack en Knack Focus. Na haar studies Kunst- en theaterwetenschappen aan de Universiteiten van Gent, Antwerpen en Stellenbosch (Zuid-Afrika), verrichtte ze aan die laatste universiteit onderzoek naar de erfenis van Fred Engelen die in Zuid-Afrika een op Herman Teirlincks leer geïnspireerde theateropleiding oprichtte. Ook deed ze deed onderzoek naar het kindbeeld in het Nederlandstalige jeugdtheater en stelde in 2002 de essaybundel Groot Toneel. Teksten over jeugdtheater samen.
Maxine Palit de Jongh (1993) is toneelschrijver, theatermaker en dichter. Maxine nam na haar afstuderen aan Writing for Performance (HKU) deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Ze ging op residentie naar Parijs met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en schreef in Het Schrijversgevang van de Monty. Met het gedicht tjongklak/congklak won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie 2021. In september speelt haar eerste voorstelling Vecht bij Likeminds.
Karim Ameur (Algiers, 1965) is sinds 2017 als bureau- en productiedramaturg vast verbonden aan het Nationale Theater in Den Haag. Ook deed hij dramaturgie bij producties van Firma Mes en Well Made Productions en vertaalde hij toneelteksten, waaronder De gids van Botho Strauss, Tijdbom van Dejan Dukovski, Ondine van Jean Giraudoux en Amadeus van Peter Shaffer. Met Serge van Veggel schreef hij het libretto van Calliope Tsoupaki’s opera Mariken in de tuin der lusten.
Prijsuitreiking
De Toneelschrijfprijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival op 2 september 2022 in De Balie in Amsterdam. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. Anders dan bij voorgaande edities is er dit jaar eenmalig 1.000 euro beschikbaar gesteld per genomineerde. Daarnaast ontvangt een van de genomineerden de Vertaalprijs, waarbij het winnende werk beloond wordt met een vertaling en buitenlandse opvoering.
Met de theatertekst voor Immens wonnen Casper Vandeputte en Vincent van der Valk in 2020 de Toneelschrijfprijs | Foto: Julian Maiwald
Over de Toneelschrijfprijs
De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 live of online in première ging.
De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De organisatie van de Toneelschrijfprijs 2022 ligt in handen van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Nederlands Theaterfestival. De Vertaalprijs wordt mogelijk gemaakt door deAuteurs en het Fonds Podiumkunsten.
Meer informatie
- Overzicht laureaten van de Toneelschrijfprijs op de website van de Taalunie
- De eerdere open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 op de website van Fonds Podiumkunsten