agenda

Writer in residence april 2022

Michel Faber in april als writer in residence in Amsterdam

6-29 april 2022

De Australisch-Nederlandse / Britse schrijver Michel Faber is tot 29 april als writer in residence in Nederland. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds woont en werkt hij een kleine maand lang in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een boek over moderne muziek en treedt hij, tijdens de Boekenweek, op in Deventer.

Als writer in residence wil Faber een omvangrijk non-fictieboek over muziek afronden, waarin ook Nederland een bescheiden rol speelt, bijvoorbeeld in de delen over Europese popmuziek die in de Engelstalige wereld onbekend is en over de beleving van de Engelse dominantie in de moderne muziek in niet-Engelstalige landen.

Biografie

Michel Faber werd in 1960 geboren in Den Haag, maar emigreerde al op jonge leeftijd naar Australië waar hij Nederlands, Engels, retorica en filosofie studeerde aan de Universiteit van Melbourne. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Schotland. Naast romans publiceerde hij verhalenbundels en novellen. Zijn werk is sinds zijn eerste roman, het in 2000 verschenen Under the Skin, lovend ontvangen en veelvuldig bekroond. De Nederlandse vertalingen van zijn proza zijn verzorgd door Harm Damsma en Niek Miedema voor uitgeverij Podium.

Michel Faber

Michel Faber. ©: Sarah Lee.

Fabers meest bekende werk is het monumentale Lelieblank, scharlakenrood, over een prostituee in negentiende-eeuws Londen. De BBC maakte er een televisieserie van. Ook zijn debuutroman Onderhuids is verfilmd, met Scarlett Johansson in de hoofdrol. Na het overlijden van zijn vrouw kondigde hij in 2015, bij het verschijnen van Het boek van wonderlijke nieuwe dingen aan geen romans meer te zullen schrijven. In 2016 verscheen de dichtbundel Tot leven, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Eva. Toch verscheen in 2020 D. Een geschiedenis van twee werelden, een avontuurlijk fantasyverhaal en een ode aan Charles Dickens.

Optreden

Op donderdag 14 april is Faber te gast bij Uitgelezen Verhalen in Deventer, waar hij (in het Nederlands) uit zijn werk zal voorlezen en wordt geïnterviewd. Twee acteurs zullen een selectie uit zijn korte verhalen vertolken. Meer informatie over het evenement, dat om 20.00 uur aanvangt, is te vinden op de website van Uitgelezen Verhalen.

Meer informatie

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]