nieuws

Nieuwe steunmaatregel

Boek een schrijversoptreden met 50% korting

25 maart 2022

Nu er gelukkig weer ontmoetingen mogelijk zijn tussen lezers en schrijvers in boekhandels, bibliotheken en op scholen en podia, komen het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale met een nieuwe steunmaatregel waarmee schrijversoptredens worden gestimuleerd. Organisaties die via de Schrijverscentrale een of meer optredens boeken tussen 21 maart en 1 oktober 2022 ontvangen 50% korting, tot een maximum van € 500 (dit aanbod geldt zolang het budget strekt). Het Letterenfonds en de Schrijverscentrale hopen het aantal schrijversoptredens hiermee een impuls te geven, vooral met het oog op de Boekenweek 2022 die in april zal plaatsvinden.

Boek een schrijver

Boekhandels, bibliotheken, literaire organisaties en scholen in Nederland kunnen via de Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds in totaal €250.000 beschikbaar stelt om 50% korting te geven op elk auteursoptreden, tot een maximum van €500. Organisaties die aanspraak willen maken op de 50% korting kunnen zich bij de Schrijverscentrale melden. De maatregel geldt zowel voor nieuwe boekingen als voor boekingen die al staan.

Ieder optreden komt in aanmerking: van interviews met een schrijver, lezingen, workshops op scholen tot liveoptredens op zomerfestivals. Schrijvers in alle literaire genres kunnen worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.

NVDP

Ilja Leonard Pfeijffer tijdens de Nacht van de Poëzie, Utrecht. Foto: Annemarie Sint Jago

Boekhandels, onderwijs, literaire organisaties en bibliotheken kunnen voor nieuwe en bestaande boekingen van schrijvers contact opnemen met de Schrijverscentrale, per mail, tel. 020-6234923.

Meer informatie over de aanvragen en voorwaarden is te vinden op de website van de Schrijverscentrale, www.deschrijverscentrale.nl.

Verhalen vertellen en lezers ontmoeten

Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale: “We zijn blij met deze nieuwe steunmaatregel die het organisaties makkelijker maakt om schrijversactiviteiten te organiseren. Lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur, ze vormen ook een belangrijke inkomstenbron voor auteurs.”

Het is niet de eerste keer dat de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds de handen ineenslaan. In 2021 stelde het Letterenfonds €950.000 beschikbaar om via drie steunmaatregelen het contact tussen lezers en schrijvers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van die steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 auteurs fysiek of online hun lezers konden ontmoeten.

Links

Naschrift

29 maart 2022: het gaat erg hard met de boekingen. In minder dan twee weken is de helft van het budget reeds besteed. Indien u gebruik wilt maken van deze steunmaatregel raden we u daarom aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met De Schrijverscentrale.