nieuws

Shortlist Libris Literatuurprijs 2022 gepresenteerd

1 maart 2022

De shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022 is bekend: Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Renée van Marissing en Lisa Weeda maken kans op de hoofdprijs. Vanaf 25 maart bespreken jonge lezers de genomineerde romans in de podcastserie De shortlist. Op maandag 9 mei volgt een Hommage-show en de bekendmaking van de winnaar in een livestream vanuit Felix Meritis in Amsterdam.

zes covers

Deze zes titels zijn genomineerd:

  • Willem die Madoc maakte van Nico Dros, Van Oorschot
  • Wormmaan van Mariken Heitman, Atlas Contact
  • De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst, Ambo | Anthos
  • De atlas van overal van Deniz Kuypers, Atlas Contact
  • Onze kinderen van Renée van Marissing, Querido
  • Aleksandra van Lisa Weeda, De Bezige Bij

Weeda leverde met Aleksandra haar eerste roman af; ze nam eerder deel aan het Slow Writing Lab. De andere door de jury geselecteerde boeken, met uitzondering van die van Kuypers, kwamen met een een beurs van het Letterenfonds tot stand. Zowel Dros als Heitman werden vorig jaar in Letteren Live geïnterviewd over hun romans.

Marjolijn de Cocq interviewt Nico Dros over zijn historische roman Willem die Madoc maakte

Vanaf 33:25: Kenneth van Zijl in gesprek met Mariken Heitman over Wormmaan

Libris Literatuurprijs

De jury voor de 29ste Libris Literatuur Prijs is aan het werk gegaan onder voorzitterschap van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Hij maakt op 9 mei 2022 bekend welke schrijver de prijs van € 50.000 in ontvangst mag nemen. De jury bestaat verder uit Katja de Bruin, Femke Essink, Elicja Gescinska en Theo Hakkert. Quotes uit het juryrapport zijn te vinden op de website van de Libris Literatuurprijs.

De Libris Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Vorig jaar werd Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers (Atlas Contact) bekroond.