nieuws

Big data bekroond

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 naar Anne Vegter

22 februari 2022

Anne Vegter krijgt de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 voor haar bundel Big data (Querido). Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in de voormalige bibliotheek van het Broederenklooster te Zutphen.

‘In Big data van Anne Vegter wordt woede omgebogen tot een krachtige en onderzoekende stem zoals die niet eerder heeft geklonken. Vegters talige universum is uniek. Ze weet met taal te verleiden, te troosten, om zich heen te slaan en een eigen plek te veroveren. Vegter weet van tegenstrijdigheden haar kracht te maken en blaast de lezer omver met schommelingen tussen tederheid en razernij, aarzelingen en wijsheid.’

Aldus de jury, die bestond uit Maria Barnas en Onno Kosters. Zij kozen Vegters dichtbundel uit 140 inzendingen. Overige genomineerden waren Erik Bindervoet met De droom van eb inkt diervoer (De Harmonie), Maarten van der Graaff met Nederland in stukken (Pluim) en Sasja Janssen met Virgula (Querido). Ook was Charlotte Van den Broeck genomineerd met de bundel Aarduitwrijvingen (De Arbeiderspers). Zowel Big data als drie van de vier andere genomineerde bundels kwamen tot stand met een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

De Ida Gerhardt Poëzieprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door Stichting Zutphen Literair voor een nieuw verschenen Nederlandstalige bundel. De prijs bestaat uit € 1.000 en een beeldje van Ida Gerhardt, gemaakt door kunstenaar Herma Schellingerhoudt.