nieuws

Virgula beste bundel volgens verzamelde beroepslezers

Awater Poëzieprijs naar Sasja Janssen

26 januari 2022

De dichtbundel Virgula (Querido) van Sasja Janssen heeft de Awater Poëzieprijs 2021 gewonnen. Dat werd afgelopen 21 januari 2022 bekendgemaakt. Virgula kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

De jury, bestaande uit een selectie van poëziespecialisten van medewerkers van o.m. de Volkskrant, Het Parool, De Standaard, De Morgen, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Awater, merkte het volgende op over de bundel:

“Broeierig, rauw en niets ontziend. Deze bedwelmende poëzie grijpt je met prachtige rijke beelden en laat je niet meer los.”

“Bijzonder strak gecomponeerde bundel, waarbinnen de poëzie alle kanten uitschiet.”

“Narratieve lyriek, donker en stekelig, uitgesponnen en de lezer inspinnend.”

Met het winnen van de prijs mag Janssen een bedrag van € 500 in ontvangst nemen. In de bundel Virgula, Latijn voor komma, onderzoekt de dichteres hoe de komma stilstand tegenhoudt, en de gedachten en de taal laat voortgaan.

Awater Poëzieprijs

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. Eerdere winnaars zijn Peter Verhelst, Ilja Leonard Pfeijffer en Anne Vegter.