nieuws

Oeuvreprijs toegekend

P.C. Hooftprijs 2022 naar Arnon Grunberg

14 december 2021

De P.C. Hooftprijs 2022 wordt toegekend aan schrijver Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Agnes Andeweg, stelt dat Grunberg een ’immense bijdrage heeft geleverd aan Nederlandse literatuur’. Grunberg ontvangt de oeuvreprijs, waaraan een bedrag is verbonden van € 60.000, medio mei 2022 in het Literatuurmuseum in Den Haag.

Naast voorzitter Agnes Andeweg bestond de jury uit Rashid Novaire, Esther Op de Beek, Coen Peppelenbos en Nina Polak. Ze omschrijven Grunberg in het juryrapport als een schrijver die ongeëvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht:

‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft. In zijn romanuniversum heeft hij een eigen stijl, taal en grammatica ontwikkeld waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, satire en oprechtheid. Daarmee heeft hij een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur.’

Grunberg

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) debuteerde op 23-jarige leeftijd met Blauwe maandagen waarin hij de wereld van de prostitutie met wrange humor omschrijft. De roman was meteen een succes. Daarna volgden onder veel meer de romans Figuranten, De joodse messias, De man zonder ziekte en dit najaar De dood in Taormina bij Nijgh & Van Ditmar. Hij won vrijwel alle grote literatuurprijzen tweemaal: de Gouden Uil in 2002 voor De mensheid zij geprezen en in 2007 voor Tirza, de AKO Literatuurprijs voor Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003), en de Libris Literatuur Prijs eveneens voor Tirza en in 2011 voor Huid en Haar. Voor zijn oeuvre ontving Grunberg in 2009 al de Constantijn Huygensprijs. Grunberg schrijft ook essays, toneelstukken, reportages en columns.
Zijn werk is in dertig talen vertaald, van het Afrikaans via onder meer het Duits, Engels, Frans, Japans, Hebreeuws, Spaans, Portugees en Russisch tot het Zweeds; vaak met steun van het Nederlands Letterenfonds. In 2016, het jaar van het Nederlands-Vlaams gastlandschap, opende hij samen met Charlotte van den Broeck de Frankfurter Buchmesse in Duitsland.

Op de website van het Literatuurmuseum reageert Grunberg op de aanstaande bekroning. Daarbij merkt hij onder meer op dat zijn journalistieke projecten hebben bijgedragen aan zijn groei als romanschrijver. “Ik probeer mezelf steeds weer te verleiden of te dwingen om nieuwe dingen te doen.” Zo experimenteerde hij ook met literatuur in het digitale domein: in 2017 werd de literaire dating-game Hartenjager gelanceeerd, gemaakt door Arnon Grunberg, Singel Uitgeverijen en Society of Play met ondersteuning van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, later stelde hij werk beschikbaar voor de start-up van de leesapp Immer.

Grunberg

P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan dichter Alfred Schaffer. Recente laureaten in de categorie verhalend proza zijn Marga Minco (2019), A.F.Th. van der Heijden (2013) en Charlotte Mutsaers (2010).

Meer informatie