agenda

Ricardo Domeneck treedt aan als WiR op het NIAS

1 feb-1 juni 2022

In februari 2022 zal de Braziliaanse schrijver Ricardo Domeneck aantreden als writer in residence op het NIAS, The Netherlands Institute for Advanced Study. Hij neemt hiermee het stokje over van Tommy Wieringa, die in het half jaar voor hem als WiR op het NIAS werkte. Beide auteurs verblijven er op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS.

Foto Ricardo Domeneck: Paul Mecky. Foto Tommy Wieringa: Stephan Vanfleteren.

Ricardo Domeneck

Ricardo Domeneck (São Paulo, Brazilië, 1977) zal zich van februari tot en met juni 2022 op het NIAS verdiepen in de Braziliaans-Nederlandse geschiedenis. Daarbij zal hij zich laten inspireren door objecten uit de koloniale tijd die nu nog in Nederlandse musea te vinden zijn: de 17e-eeuwse schilderijen van Frans Post over Braziliaanse flora en fauna, en opgezette dieren die kolonisten als onderdeel van hun expedities mee terug brachten. Ricardo Domeneck is een veelzijdig kunstenaar, die naast gedichten en essays ook beeldende kunst, performances, muziek en video’s maakt. Hij heeft in Brazilië acht poëziebundels en twee prozabundels gepubliceerd, en zijn werk is in het Spaans en Duits vertaald. In 2015 verscheen Het verzamelde lichaam (Uitgeverij Perdu), een selectie van zijn gedichten in het Nederlands.

Wieringa werkte gedurende zijn residentie aan een nieuwe roman, die zich tegen de achtergrond van een eeuw afspeelt. Het boek zal naar verwachting voorjaar 2023 bij De Bezige Bij verschijnen. Zowel Domeneck als Wieringa zijn gekandideerd door hun uitgevers, en op basis van de voordrachten en hun (onderzoeks)voorstellen door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd als writer in residence.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]