agenda

Writer in residenceprogramma 2021-2022

Sasja Filipenko als WiR in Amsterdam

2 december 2021 - 31 januari 2022

De Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko is op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds twee maanden als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf legt Filipenko de laatste hand aan zijn zesde roman en werkt hij aan een toneelstuk.

Sasja Filipenko (Minsk, 1984) brak zijn klassieke muziekstudie af om literatuur te studeren, eerst aan de Universiteit van Sint-Petersburg en daarna aan het Bard College in New York. Hij heeft gewerkt als journalist, scenarioschrijver en tv-presentator en is de auteur van vijf romans.

Sasja Filipenko

Filipenko is een dissident – hij is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko – en vanwege de huidige politieke spanningen in Wit-Rusland woont hij momenteel met zijn gezin in Duitsland. Eerder dit jaar werd zijn debuutroman De ex-zoon in Nederlandse vertaling van Jan Lodewijk Eshuis gepubliceerd door Meridiaan Uitgevers. Zijn debuut bleek achteraf profetisch over het Wit-Rusland van nu, dat opstaat tegen de dictatuur van Loekasjenko. In het voorwoord dat Filipenko later aan zijn roman toevoegde stelt hij: β€œDit boek is (althans, dat hoop ik) een verklaring waarom de Wit-Russen in 2020 niet langer wilden verder slapen en uit hun coma ontwaakten. Dit boek is een poging te begrijpen waarom wij ex-zonen en ex-dochters van ons eigen land werden, en ex-kinderen van onze eigen ouders. Dit boek is eigenlijk een lexicon van aanleidingen, een woordenboek van beweegredenen voor de Wit-Russen om uit hun huizen te komen. Mijn nadrukkelijke hoop is dat dit boek op een dag niet meer actueel zal zijn in mijn land.”

Filipenko trad in november voor het eerst in Nederland op, op het Crossing Border-podium in Den Haag. In 2022 verschijnt bij Meridiaan Uitgevers een tweede roman van zijn hand in Nederlandse vertaling van Arie van der Ent, Uitgewist. Deze vertaling wordt ondersteund met een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Op zaterdag 18 december organiseert De Balie in Amsterdam een programma Over de coma van Belarus met Sasja Filipenko, schrijver Lisa Weeda, en Belarus-expert Franka Hummels. De ochtend is ook via livestream te volgen of terug te kijken.

Links

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]